open-navfaktor-logo
search
Prevara i farsa
Šarović kritikuje Dodika zbog povrataka u institucije BiH, ali će se konsultovati s njim kako glasati
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je danas da je jučerašnja posebna sjednica Narodne skupštine RS-a bila prevara i farsa i da su usvojeni zaključci otvorili vrata kako bi se verifikovao povratak predstavnika RS-a u državne institucije. 
02.02.2022. u 13:06
get url
text

- Odlučili su da se vrate u institucije Bosne i Hercegovine. Krah njihove politike je potpuno jasan. Izgubili smo vrijeme, a oni su kreatori destabilizacije cijelog prostora. Posebna sjednica trebala je poslužiti da se amnestira od postojeće politike koju je vlast u RS-u vodila posljednjih mjeseci, koja je bila loša i završila se fijaskom sa posebnnom sjednicom NSRS-a – rekao je Šarović.

Nije precizirao da li se stupanje na snagu ovih zaključaka odnosi na sutrašnju sjednicu u Parlamentu BiH, ali je naglasio da će SDS poštovati zaključke NSRS-a, iako su "prevareni".

- Uvijek idemo na sjednicu Zastupničkog doma, sigurno je da ćemo se pojaviti. Ne znamo da li se zaključci odnose na glasanje… Obavit ćemo konsultacije i vidjeti. Da bismo glasali treba da imamo odgovarajuću odluku tijela iz RS-a – rekao je Šarović.

Istakao je da većina zaključaka nije ni spomenuta u uvodnoj riječi predlagača sjednice, tokom koje se govorilo o potpuno drugim stvarima.

Šarović je rekao i da je laž da su se predstavnici RS-a ponašali u skladu sa ranijim zaključcima sa posebne sjednice NSRS-a iz jula prošle godine o neučestvovanju u radu državnih institucija, te da su u decembru bile dvije "krišom sazvane sjednice Vijeća ministara BiH" sa 27 tačaka koje su usvojene jednoglasno.

- U proceduru se stavlja i fantomski zakon koji bi trebalo da kazni one koji zloupotrebljavaju priču o genocidu. Taj zakon je ništa. Pa kome Dodik prodaje tu priču. Ostaje Inzkov zakon, a on je hladno našao način kako da se vrati i pojavi u Sarajevu – izjavio je Šarović.

Ocijenio je da je sve bila prevara, te da je posebna sjednica bila nepotrebna.

- Zaključci su usvojeni bez nas, jer nismo htjeli da budemo saučesnici u toj farsi – zaključio je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.