open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice komisije
Šarović najavio inicijativu da se nulta stopa PDV-a primjenjuje trajno
Mirko Šarović, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, najavio je pokretanje inicijative da dogovorena nulta stopa poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice bude primjenjivana trajno, a ne privremeno do kraja godine, kako je danas većinom glasova usaglasila zajednička komisija Parlamenta BiH. 
23.08.2022. u 21:08
get url
text

Zajednička komisija je formirana jer je Zastupnički dom usvojio dopunu Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojom se PDV na osnovne potrebštine snižava sa 17 na pet posto, a u Domu naroda je usvojeno da je to nula posto. Dom naroda je usvojio i drugi amandman delegatkinje Dušanke Majkić (SNSD) - da dopuna Zakona o PDV-u važi do kraja godine. 

VEZANI TEKST - Komisija u Parlamentu BiH prihvatila nultu stopu PDV-a na osnovne namirnice, ali postoji problem

- Odmah ću u Zastupničkom domu pokrenuti inicijativu da se dogovorena nulta stopa PDV-a primjenjuje trajno, što je i stajalo u mom prijedlogu - kazao je danas Šarović.

On je kao član zajedničke komisije bio protiv vreme4nskog ograničenja dopuna zakona.

- Podržao sam amandman na moj prijedlog o diferenciranoj stopi PDV-a, u kojim je usvojena nulta poreska stopa na osnovne životne namirnice i uvijek ću podržati sve ono što je u interesu građana, bez obzira ko je predlagač - dodao je Šarović, koji je i predlagač dopuna Zakona kakve su usvojene u Zastupničkom domu.

Šarović je danas rekao da je nezadovoljan vremenskim ograničavanjem primjene zakona, te najavio da će odmah biti pokrenuta procedura da se nulta stopa PDV-a primjenjuje trajno.

Napomenuo je da je problem i to što Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine treba precizirati na koje će se proizvode primjenjivati diferencirane poreske stope umjesto dosadašnje opće stope od 17 posto, a za to treba vremena.

- S obzirom na to da je iz UIO najavljeno za to potrebno vrijeme, osnovano sumnjamo da do primjene nulte, odnosno diferencirane stope ne bi moglo doći u vremenskom roku predviđenom za primjenu zakona, odnosno do kraja godine - rekao je Šarović, saopćio je SDS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.