open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Šarović napao Ustavni sud zbog Zakona o šumama RS-a: Nisu oni ustavotvorci
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji je ujedno i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, na press konferenciji u Istočnom Sarajevu osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda BiH koji je pojedine odredbe Zakona o šumama RS-a proglasio neustavnim jer vlasništvo nad šumama isključivo tretiraju vlasništvom RS-a, a to pitanje treba urediti država BiH svojim zakonom.
24.09.2021. u 15:13
get url
text

Za tu odluku Šarović kaže da je to nastavak prakse derogacije RS-a i mijenjanja ustavnog uređenja unutar Bosne i Hercegovine, te umjesto da Ustavni sud BiH bude tumač Ustava, on je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca.

Šarović smatra da je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi bosanskohercegovački entitet RS.

Također je kazao i da očekuje od vladajućih stranaka da iznađu rješenja za pitanje blokade rada državnih institucija.

Politički predstavnici RS-a odbijaju učestvovati u radu državnih institucija od 23. jula kada je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Šarović je kazao da je Inzko prespavao svoj višegodišnji mandat i da je nekoliko dana prije odlaska iz BiH nametnuo zakon oko kojeg bi se trebali raspravljati oni koji žive u BiH, za šta ne misli da je u redu, ne ulazeći u suštinu nametnutog zakona kojim je 25 godina nakon genocida u Srebrenici, u kojem je mučki ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, konačno zabranjeno negirati da se to dogodilo.

Kaže i da postoji više načina da se pitanje blokade državnih institucija riješi, ali da nije na strankama opozicije da to rješavaju nego bi za to trebali sjesti svi i tražiti rješenja, dodajući da bi se odazvao nekom novom sastanku političkih stranaka iz RS-a.

Ta stranka ostaje posvećena poštovanju zaključaka Narodne skupštine RS-a koji su donijeti, kaže Šarović, samo kao privremeno rješenje i pritisak da se riješi ovo pitanje što SDS priželjkuje da se dogodi što prije.

Šarović se osvrnuo na obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, kazavši da su akreditivi za posjetu urađeni mimo procedura.

Pozvao je, stoga, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika da iskoristi mehanizme koje ima i da se obrati prije svih generalnom sekretaru i UN-u uopće i ukaže na neregularno postupanje Komšića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.