open-navfaktor-logo
search
Razgovori
Šarović: Napravljen je pomak koji daje šansu za uspjeh u izbornoj reformi
Predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske razgovarali su danas popodne sa direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i višim zvaničnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH Matthew Palmerom.
26.01.2022. u 18:35
get url
text

Na sastanku su bili predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović te predsjednik DNS-a Nenad Nešić. Šarović je nakon sastanka izjavio novinarima da su razgovarali o izbornom procesu i reformama koje se pripremaju godinu dana.

- Ovo je, na neki način, posljednja šansa. Mislim da ako se sada stvari ne pokrenu i ne napravi definitivno dogovor, ulazimo u izbornu godinu sa starim zakonom - naveo je Šarović.  

Smatra da je napravljen pomak koji daje, kako je rekao, šansu i perspektivu da se može uspjeti.

- Vjerovatno je presudno narednih dana, odnosno vikend i razgovori o određenim pitanjima koja se odnose na Federaciju. Mi smo dobili, sva trojica, jedan paket ili set pitanja, odnosno odredbi zakona koji bi se mijenjao, uključujući i promjenu Ustava. To je dio onog što smo prošli već proteklih mjeseci i sedmica, u kome su ugrađeni i prijedlozi i sugestije, primjedbe svih učesnika, uključujući i nas – kazao je Šarović.

Izbor člana Predsjedništva BiH iz RS-a

Dodao je da će detaljno pregledati taj doukument i o njemu dati konačnu riječ.

Upitan šta piše u njemu, naveo je da je to transparentnost izbornog procesa, odredbe koje će unaprijediti taj izborni proces, pitanja koja se odnose na biračka mjesta, na prebrojavanja, neka druga unapređenja i ono što je najvažnije, a to je nekoliko odredbi koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH.

Šarović je kazao da je njih, prije svega, interesovalo rješenje koje su i oni zastupali, a to je izbor jednog člana Predsjedništva BiH iz RS-a bez nacionalne odrednice.        

- Ali, koliko znamo da se to odnosi isto i na Federaciju BiH. Time bi se implementirala presuda 'Sejdić-Finci'. To je po meni najvažnije - kazao je Šarović.  

   

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je kazao da su oni najviše zainteresirani za izborni integritet i tehničke izmjene Izbornog zakona.

- Za nas su to suštinske, najvažnije izmjene, da imamo fer i poštene izbore. Najvažnija je poruka koju i mi zagovaramo čitavo vrijeme - 2. oktobra će biti izbori i građani trebaju da budu uvjereni i kroz izmjene Izbornog zakona da će se njihov glas zaista brojati i da neće biti dio bilo kakve izborne manipulacije - naveo je Borenović.

Istaknuo je da je zato važno insistirati da 2. oktobra imamo izbore po izbornim pravilima koja će omogućiti fer, demokratske, poštene izbore.

Međunarodna zajednica ima neskriveni optimizam

- Imam osjećaj da se još uvijek očekuje taj finalni dogovor kada su u pitanju politički faktori u FBiH. Što se nas tiče, ono što je najvažnije je da je RS izborna jedinica koja bira svog člana Predsjedništva BiH i koja će na osnovu određenih izbornih reformi očigledno imati priliku da kroz fer i poštene izbore delegira i bira legitimne predstavnike ljudi koji žive i glasaju u RS - naveo je Borenović.       

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je kazao da je danas čuo da međunarodna zajednica ima neskriveni optimizam, "smatraju da su proces doveli do kraja i da su stigli do pozitivnog ishoda".

- Isto tako me iznenadilo ono što su nam danas saopćili da je Milorad Dodik rekao da će da se vrati u institucije BiH. Vidjet ćemo na koji način to misli da uradi. Vidjet ćemo šta će donijeti Narodna skupština RS 1. februara, koje odluke. Da li će van snage staviti zaključke o nesudjelovanju u radu institucija BiH - kazao je Nešić.

Dodao je da su čuli da će Ustav BiH doživjeti "kozmetičke promjene“, da će RS ostati jedna izborna jedinica iz koje će se birati jedan član Predsjedništva bez prefiksa srpski.

Kazao je da je za DNS to prihvatljivo, da bude jedan član bez prefiksa srpski i da RS bude jedna izborna jedinica. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.