open-navfaktor-logo
search
Uplaćen novac
Šarović o prodaji Alumine: Krčmljenje najvažnijih resursa RS-a neće ostati nekažnjeno
Prodaja ključnih javnih resursa Republike Srpske za mali novac je još jedna loša vijest u nizu loših vijesti od strane aktuelne vlasti, poručio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.
15.08.2022. u 20:17
get url
text

On kaže da prodavati državne resurse pred same izbore može samo vlast koja je sama sebi svrha, koja ne razmišlja o budućnosti, već samo o tome da dok još može otme za sebe još više, jer poslije neće moći.

- Oni apsolutno ne slušaju glas radnika i vode se samo kontinuiranom strategijom prodaje svega što se prodati može. Odgovornost za ovako sraman i krajnje nepatriotski čin nastavka jeftinog krčmljenja velikih i najvažnijih resursa Republike Srpske, isključivo je na aktuelnoj Vladi RS i to neće ostati nekažnjeno - poručio je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

Vlada RS-a jednoglasno je krajem jula prihvatila ponudu privrednog društva "Pavgord" iz Foče u iznosu od 42.378.785,00 KM za otkup potraživanja entitetskih institucija u stečajnom postupku nad imovinom privrednog društva "Birač" a.d. Zvornik.

Saopćeno je da je prilikom prijava za otkup potraživanja, prema Informaciji Ministarstva finansija, zaprimljeno ukupno sedam samoincijativnih ponuda, ali da je "Pavgord" jedini ponuđač koji je dostavio bankarsku garanciju.

Na prodaju potraživali negodovali su zaposleni radnici u "Alumini" iz Zvornika, tvrdeći da je prodaja izvršena netransparentno, i zahtijevajući da se sve vrati na početak, kako bi i oni imali još jednu priliku da kupe ova potraživanja.

Preduzeće "Pavgord" iz Foče, kako je medijima potvrdila ministrica finansija RS-a Zora Vidović, u prošli petak je uplatilo RS-u 42,3 miliona KM za većinska potraživanja koje je ova kompanija kupila od institucija RS-a, a koja se odnose na Fabriku glinice "Birač" u stečaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.