open-navfaktor-logo
search
Neriješena pitanja
Šarović: Pelješki most je interes Hrvatske, a interes BiH je izlaz na otvoreno more
Veći je interes da se mi borimo za izlaz na otvoreno more i svaki čovjek u RS-u i FBiH, nego da štitimo interes da se gradi Pelješki most
23.07.2019. u 15:38
get url
text

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, danas je u Sarajevu govoreći o Pelješkom mostu kazao da sa susjednom Hrvatskom imamo nekoliko neriješenih pitanja.

- Možemo ih nazvati problematičnim ili spornim, uključujući i pitanje Trgovske gore, odlagališta nuklearnog otpada, vrlo važno pitanje za cijelu zemlju, a posebno gradove na sjeveru. Kao što je i pitanje granice na sjeveru sa ovom zemljom važno. I treće pitanje, to je Pelješki most. I da budem potpuno jasan, gradnja Pelješkog mosta je prije svega interes Hrvatske. Znači, ona ima interes da gradi Pelješki most. A BiH i njena oba entiteta trebalo bi da interesuje izlaz na otvoreno more. Ako govorimo o vrijednostima ili rangiranju, pa veći je interes da se mi borimo za izlaz na otvoreno more i svaki čovjek u RS-u i FBiH, nego da štitimo interes da se gradi Pelješki most. Zašto iskazivati vitalni interes zbog gradnje Pelješkog mosta? - komentirao je Šarović.

Na konferenciji za novinare je odgovarao i na pitanje postoji li mogućnost da SDS, SDA formiraju novu parlamentarnu  većinu u Zastupničkom domu BiH, odnosno da li je spreman da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

- Pa ukoliko postoji adekvatna parlamentarna većina, zašto da ne, ja ili neko drugi. Ali do toga treba doći, stvoriti parlamentarnu većinu. Mislim da su šanse da se stvori parlamentarna većina na drugoj strani. To je potpuno realno i objektivno. Te stvari treba posmatrati na takava način. Ukoliko ovaj neuspjeh potraje, a moj osjećaj je da će on potrajati, jer postojeće političke opcije ne mogu da uspostave hemiju, neophodni spoj da konstituišu Vijeće ministara BiH, onda će se tražiti neka druga rješenuja. Suština je SDS neće stajati po strani i gledati šta rade drugi razgovarat će sa drugim političkim opcija i vidjet ćemo do čega doći. Uostalom i na taj način ćemo dati svoj doprinos- rekao je Šarović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.