open-navfaktor-logo
search
Nakon saslušanja
Šarović po izlasku iz Tužilaštva: Za mene nije sporan prijenos nadležnosti na RS, nisam svjedočio ni protiv koga
Mirku Šaroviću nije sporan prijenos nadležnosti, već priprema za sjednicu NSRS-a o prenosu nadležnosti na Republiku Srpsku, poručio je šef SDS-a nakon saslušanja u Tužilaštvu BIH, a u vezi sa rušenjem ustavnog poretka BiH.
21.12.2021. u 10:53
get url
text

- Nisam svjedočio protiv bilo koga, nejasno mi je što smo kao šefovi opozicionih stranaka pozvani na ovo svjedočenje. Lično sam pojasnio samo poziciju SDS-a u ovom procesu kao šef političke stranke. Mi smo jednim dijelom i apstinirali, nismo prisustvovali glasanju - rekao je predsjednik SDS-a, prenosi N1.

Šarović je dodao da nije siguran u kojem pravcu proces u Tužilaštvu BiH ide, te da ne zna ništa posebno. Dodao da je uloga SDS-a u procesu jasna, da je njegov govor u NSRS-u poznat, te podsjetio da SDS nije učestvovao u glasanju 10. decembra.

VEZANI TEKST - Mirko Šarović na saslušanju u Tužilaštvu BiH

- Rekao sam da za mene nije sporan prijenos nadležnosti na nivo Republike Srpske, ali sa političke strane smatrali smo da smo trebali prije toga postići unutrašnji konsenzus. Za mene to nije sporno, legitimitet je nešto što je postojalo - rekao je.

Predsjednik SDS-a je dodao da bi volio da nije pozvan.

- Što se tiče, da li je opravdano Tužilaštvo ili ne, ja sam začuđen da se to pitanje pokreće. Pitanje zakonitosti, to nije pitanje za političku stranku. Da li je nešto zakonito ili ne, o tome treba da vode računa drugi - zaključio je Šarović.

Na koncu, na pitanje da li je sjednicom NSRS-a narušen ustavni poredak BiH, Šarović je rekao da smatra da nije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.