open-navfaktor-logo
search
Bonska ovlaštenja
Šarović: Ulazimo u politički nestabilan period
- Ovo je nepotrebna odluka visokog predstavnika i korak unazad na putu napretka Bosne i Hercegovine i izlasku iz međunarodnog tutorstva - komentarisao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović odluku Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.
23.07.2021. u 12:47
get url
text

- Vraćanje Bonskih ovlaštenja se javlja u najgorem mogućem trenutku jer ovom nametnutom odlukom ulazimo u politički nestabilan period - rekao je.

Smatra da je šteta što u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije Visokog predstavnika, a posebno za ukidanje Bonskih ovlaštenja što vidi kao jedini ispravan put za Bosnu i Hercegovinu u budućnosti i kao jedinu nadu za normalan život svih njenih građana.

On je za ovo, kako kaže, oživljavanje uloge OHR-a u najgorem mogućem obliku kroz vraćanje uloge visokog predstavnika, optužio aktuelnu vlast koja je dala opravdanje da se visoki predstavnik i dalje zadrži u BiH.

- Ako su Bonska ovlaštenja ponovo vraćena nametanjem ovog zakona to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrebljena i u nekim budućim slučajevima što nije put kojim Bosna i Hercegovina treba da ide – zaključio je Šarović, saopćio je SDS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.