open-navfaktor-logo
search
Atina
Šarović: Za BiH važno da osiguramo više izvora snabdijevanja gasom
BiH nema sopstvenu proizvodnju prirodnog gasa i potpuno zavisi od uvoza
02.10.2019. u 11:43
get url
text

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvuje u Atini na prvom godišnjem sastanku o energetskim prioritetima i liderstvu u Istočnom Mediteranu, posvećenoj sigurnosti snabdijevanja energentima, gasnim koridorima i budućnosti snabdijevanja naftom i gasom.

Na današnjem ministarskom okruglom stolu posvećenom energetskim kretanjima u Jugoistočnoj Evropi, posebno u gasnom sektoru, ministar Šarović istakao je da Bosna i Hercegovina kasni u donošenju odluka o uključenju u strateške gasne projekte koji se već realizuju i zahvataju prostor Zapadnog Balkana, kao što je tzv. Turski tok i Jonsko-jadranski gasovod.

-U donošenju strateških odluka Bosna i Hercegovina treba da se vodi vlastitom potrebom da osigura više različitih izvora snabdijevanja gasom,  što će donijeti i sigurnost u snabdijevanju, ali i veću konkurentnost po pitanju cijene gasa i korist za krajnje potrošače - istakao je ministar Šarović naglašavajući da "ukoliko budemo razmišljali na ovaj način, nećemo, kao sada, morati voditi unutrašnju borbu u zemlji, o tome koji je gasovod prioritetniji".

Podsjećamo, BiH nema sopstvenu proizvodnju prirodnog gasa i potpuno zavisi od uvoza koji se trenutno vrši preko jednog dobavnog pravca, saopćilo je Ministarstvo vanjske trgovine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.