open-navfaktor-logo
search
Koalicija
Sastala se "Četvorka": Ostaju li na okupu, razgovaralo se o Srebrenici i Mostaru
Predstavnici sarajevske "Četvorke" sastali su se danas u Općini Stari Grad gdje su razgovarali o položaju Nezavisne bosanskohercegovačke liste u sklopu ove koalicije, o kako su kazali, pomoći građanima Srebrenice, te planovima za izbore 2022. godine.
22.02.2021. u 16:06
get url
text

Spekulisalo se da NBL više neće biti u sastavu "Četvorke" pa se postavljalo pitanje opstanka ove koalicije, a nakon što je NBL izgubio oba zastupnika u Skupštini KS.

- Nismo se odavno sastali. Danas smo nastavili gdje smo stali. Potvrdili čvrsto opredjeljenje "Četvorke" da idemo dalje, da se širimo u BiH, da razgovaramo i sa drugim partnerima kako bismo stvorili potreban blok stranaka koje bi 2022. godine bile u prilici da ostvare pobjedu i formiraju vlast. Ono što je za vas najinteresantnije, imamo urađen jedan draft zakona o pomoći građanima Srebrenice, ne vlastima, već građanima koji ćemo vrlo brzo uputiti u proceduru i učiniti dostupnim javnosti koji bi trebao da sistemski riješi pitanje pomoći građanima Srebrenice – kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Predrag Kojović prokomentirao je dešavanja u Mostaru i stav "Četvorke" po tom pitanju.

- Sasvim sigurno da je to bilo jedno nesinhronizovano djelovanje, mislim da nije ostavilo traga, već da smo izvukli lekciju. Sada smo porazgovarali u kontekstu "Četvorke", razgovarali o tome i svjesni smo šta se dogodilo – kazao je, između ostalog, Kojović.

Odgovarajući na pitanje u vezi s kandidatom za gradonačelnika Sarajeva, Kojović je kazao da "Četvorka" ostaje pri onome šta je dogovoreno.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, kazao je da je dokument o Srebrenici pripremio SDP u ime Četvorke, te da je urađen prvi veliki korak.

- Ono što se u Srebrenici dešava, ja sam ovih dana komentarisao možda najglasnije. Kolega Nikšić i ja smo svjedočili sastanku na kojem smo razgovarali i o tome šta poslije izbora, da li postoji plan B, plan C. Nije postojao ni plan B, ni plan C. Četvorka nudi plan B, nadamo se da će ga prihvatiti cjelokupna bosanskohercegovačka javnost i nadamo se kolege sa političke scene. To znači sljedeće, da će se institucionalno, formiranjem određenog ureda za Srebrenicu, izdvajanjem propisanog iznosa budžetskih sredstava na nivou godine svih kantona i općina u kojima mi imamo utjecaj, osigurati ozbiljni fondovi kako ljudi bošnjačke nacionalnosti ili Bosanci i Hercegovci ne bi pod pritiskom neke Dodikove politike u Srebrenici bili prisiljeni da je napuste – kazao je Konaković.

Kazao je da je ponosan na ono što Četvorka radi kada je ova tema u pitanju.

- To je bio slučaj ili kada potpuno šutke predajemo Srebrenicu i odričemo se ili je ovo trenutak buđenja bh. snaga koje će tretirati Srebrenicu kako ona to zaslužuje. Čini mi se da smo mi ovo svojim najavama shvatili kao buđenje i da se ovakve stvari više neće dešavati – kazao je Konaković.

Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a, ponovio je kako je riječ o spekulacijama da ova stranka više neće biti u sastavu "Četvorke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.