open-navfaktor-logo
search
Sagledali situaciju
Sastanak direktora regionalnih uprava za veterinarstvo: Tražit će pomoć EU-a u suzbijanju afričke svinjske kuge
Direktori uprava za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije održali su danas regionalni sastanak u Brčkom na kojem su analizirali trenutnu epidemiološku situaciju u vezi sa afričkom svinjskom kugom.
27.07.2023. u 19:25
get url
text
Veterinari, afričja svinjska kuga
Veterinari, afričja svinjska kuga

Sastanak je održan u cilju potrebe za regionalnim pristupom tom problemu.

Šef Ureda za za veterinarstvo BiH i organizator današnjeg regionalnog sastanka Saša Bošković rekao je da su se učesnici sastanka saglasili da se iz Brčkog pošalju jasne poruke koje se tiču bolesti, a koja je koncentrisana u slivu rijeke Save i koja će se nizvodno širiti dalje, te da se zajedničkim djelovanjem, saradnjom i podrškama vlada u regionu može prevazići ovaj problem.

- Potrebno nam je zajedničko djelovanje jer bolest ne prepoznaje granice i zajedničkim djelovanjem vlada Hrvatske, Srbije i BiH bit ćemo mnogo jači i ako poruke sa današnjeg sastanka uputimo na adrese Evropske komisije, Svjetske organizacije za zaštitu životinja i FAO, kao i donosiocima odluka u naše tri zemlje. Bez podrške vlada regiona nema pobjede nad ovom bolešću a naša saradnja mora biti institucionalna - rekao je Bošković.

On je rekao da se poruke sa sastanka moraju uputiti i Evropskoj komisiji te se zatražiti pomoć od EU u saniranju nastale štete nanesene virusom afričke kuge svinja.

- Moramo zatražiti pomoć od budžeta Evropske komisije jer saniranje šteta koje su sada već velike traži pomoć mnogo većih budžeta nego što su budžeti naših zemalja. Hrvatska je članica EU i njima je dosta lakše ali mi kao zemlje kandidati za članstvo u EU imamo možda mogućnosti da zatražmo pomoć - naveo je Bošković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.