open-navfaktor-logo
search
Saopćili ništa konkretno
Sastanak HDZ-a i "Trojke": Opet očekuju iskorak, opoziciju nazvali najdestruktivnijom dosad, Nikšić govorio o Helezu
Predstavnici vladajućih stranaka iz FBiH, odnosno HDZ-a i "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP) koji imaju većinu na državnom nivou, održali su danas sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon što je taj sastanak prije nekoliko dana otkazan zbog, kako je rečeno, prehlade nekih od učesnika.
28.11.2023. u 19:39
get url
text

VEZANI TEKST - Prehlada Nikšića i još nekoliko učesnika odgodila sastanak vladajućih stranaka

Sastanak ovih stranaka iz FBiH je uslijedio pošto nije održan onaj u punom sastavu državne koalicije, u kojoj učestvuje i SNSD, jer je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik bio na putu. 

Večerašnji sastanak su ocijenili kvalitetnim i dobrim, prezadovoljni su atmosferom, ali o usaglašenom stavu koji imaju tek trebaju razgovarati s partnerom Dodikom. Nije precizirano šta su tačno dogovorili i kakvi su to usaglašeni stavovi.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kazao je da su razgovarali o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za iduću godinu, Izbornom zakonu BiH i drugim zakonima koji se tiču evropskog puta naše zemlje, obaveza iz Federacije kao što je sudija Ustavnog suda. 

{$galerijaFotografija}

- O svim temama, na nivou FBiH imamo jedan usaglašen stav i vidjet ćemo se narednih dana sa svim drugim partnerima, prije svega iz SNSD-a, izdogovarati ove stvari, tako da možemo stvoriti sličnu atmosferu, kao što je bila današnja, u Briselu, gdje idemo za nekoliko dana. Čini mi se da nam je nužan još jedan pozitivan iskorak bez obzira na atmosferu koju imamo u medijima, sučeljavanja stavova - rekao je Čović.

Istakao je da je budžet "prevažan i to trebamo usaglasiti s partnerima da bi bio usvojen paralelno sa entitetskim".

VEZANI TEKST - Smjena Heleza: Hoće li "Trojka" pokleknuti pred Dodikovim ucjenama, kako će glasati SDA, slijedi li blokada

- Mislim da ćemo kroz razgovore u narednih desetak dana pitanje Izbornog i drugih zakona, da ćemo dotaknuti, napraviti iskorak - dodao je Čović.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i premijer FBiH, sastanak je ocijenio dobrim i kvalitetnim "na kojem se pokazuje da sve više primičemo stavove, da FBiH u razgovorima govori jednim glasom i to će imati efekta i na naše odnose i na državnom nivou".

- Svjesni smo da se neke stvari ne odlučuju između nas četiri, imamo i partnere iz RS-a s kojim ćemo razgovarati, samo s jednom namjerom da kroz razgovore, kompromis, dođemo do rješenja da što prije dobijemo atest od Evropske unije da otvorimo pregovore o članstvu u EU. Zbog toga smo spremni otrpiti neke stvari. Siguran sam da u periodu pred nama ovakav naš pristup i pokušaj da to prezentiramo partneru u RS-u, da će rezultirati onim što je svima želja, a to je put ka euroatlantskim integracijama - dodao je NIkšić.

Odgovarajući na pitanje o smjeni ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP), koju traži SNSD, Nikšić je istakao da zastupnici SDP-a stoje iza Heleza i iza ovog kompletnog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Kazao je da insistiraju na zakonitom postupku prema svima isto i tek onda dolazi bilo čija odgovornost ako se utvrdi povreda zakona.

Čović je na ovo pitanje odgovorio da nisu o tome razgovarali, da će razgovarati o svim temama, da nije imao komunikaciju sa SNSD-om, ali i da poručuje svima u politici, posebno poziciji, da se uzdrže od potrebe "da baš sve komentiramo jer nije vrijeme za takve aktivnosti, neće dovesti ništa dobro".

{$galerijaFotografija}

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je da mu je drago da su "došli u fazu da sastanci nisu intriga".

Ocijenio je da Vlada FBiH radi odlično, a da Parlament FBiH "podliježe pritisku najdestruktivnije opozicije koju sam vidio", ali i da poručuje opoziciji da su našli rješenje kada je u pitanju blokada rada dvije parlamentarne komisije i da će sutra imati sastanke "koji će nas povesti u tom pravcu".

Obratio se i Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u bh. Parlamentu, koji je kazao da se mu je drago da imaju saglasnost o teškim pitanjima i da se nada da će to prihvatiti i partneri SNSD-a jer "imamo šansu do marta", nakon čega će proći dosta vremena da se ponovo otvore vrata EU-a za proširenje.

VEZANI TEKST - BiH će otvoriti pregovore o pristupanju EU kada se ispune uvjeti, problem neustavni zakoni u RS-u

Govorio je i o tome šta su uradili za godinu dana pa ustvrdio da je prije godinu BiH bila špansko selo u Briselu, a danas je dobila uvjetno otvaranje pregovora, da će ti pregovori najvjerovatnije biti otvoreni u martu, te su najbrže ikada usvojili budžet (usvojen je u martu ove godine za ovu godinu, a dotad je BiH bila na privremenom finansiranju, op. a.), donijeli zakone, te da se nada da će napraviti još jedan korak koji će taj posao finalizirati.

- Ali najvažnije je da smo postigli, bar u FBiH, konstruktivnu atmosferu među strankama - dodao je Kojović.

Kojović je rekao i da misli da je budžet BiH za ovu godinu bio dobar, te da u budžetu za 2024. godinu neće ići ispod tog nivoa koji je bio za ovu godinu.

Istovremeno, podsjetimo, SNSD-ov Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, najavljuje da će novi budžet biti niži nego ovogodišnji. 

IMG_20231128_164017.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.