open-navfaktor-logo
search
Procesuiranje napada
Sastanak Lučića i Švrake: Postići veći stepen sigurnosti raseljenih osoba i povratnika
Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Miloš Lučić razgovarao je s članom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i glavnim tužiocem RS Mahmutom Švrakom o evidentiranju i procesuiranju incidenata u kojima su oštećeni raseljeni i povratnici, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
05.10.2020. u 17:05
get url
text

Na sastanku je razmotreno dosadašnje stanje u oblasti sigurnosti raseljenih osoba i povratnika, koje Ministarstvo predstavlja u okviru izvještaja o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Za potrebe izvještaja, VSTV je do sada dostavljao informacije o pojedinim krivičnim djelima, ali i potvrdio da ne raspolaže tačnim podacima o djelima na štetu raseljenih i povratnika, s obzirom na to da sudovi i tužilaštva ne vode evidenciju prema kategorijama oštećenih, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Predstavnik VSTV je iskazao spremnost za rješavanje oba pitanja, te na osnovu prethodnih iskustava u ovoj problematici ponudio načine za realizaciju ovih aktivnosti.

Zaključeno je da će Ministarstvo uputiti zahtjev VSTV-a za uvođenje posebne oznake predmeta u kojima su oštećeni raseljeni i povratnici kako bi se došlo do tačnih podataka o broju i načinu procesuiranih incidenata (prijava).

Ministarstvo će pokrenuti inicijativu i uputiti dopis prema glavnom tužiocu Federacije BiH, glavnom republičkim tužiocu RS, te glavnom tužiocu Tužilaštva Brčko Distrikta, u smislu poklanjanja veće pažnje u istraživanju motiva i procesuiranju napada na povratnike i raseljene, kao i na njihovu imovinu.

S obzirom na postojanje zakonskog okvira koji pruža mogućnost posebne zaštite ove kategorije građana, učesnici sastanka su saglasni da će se realizacijom navedenih aktivnosti postići veći stepen sigurnosti, te smanjiti broj napada na raseljene i povratnike te na njihovu imovinu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.