open-navfaktor-logo
search
Predstavnici iz RS-a
Sastanak probosanskih stranaka sa reisom Kavazovićem: Tražili smo mišljenje i pomoć...
Predstavnici probosanskih stranaka iz entiteta Republika Srpska održali su danas radni sastanak s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem o političkoj situaciji u ovom entitetu i o planovima za buduće djelovanje.
02.06.2021. u 14:48
get url
text

Sevlid Hurtić, koordinator projekta sedam političkih subjekata koji djeluju u RS-u kazao je da su od reisa Kavazovića tražili mišljenje da li idu u pravom smjeru kada je nastup na izborima 2022. godine u pitanju.

- Mi već dugo u RS-u se sastajemo i u tišini smo htjeli da pripremimo izbore 2022. godine. Naš današnji sastanak bio je sa razlogom da ga informišemo o onom što radimo i da pokažemo dokle smo došli te šta je naš cilj za dalje. Od njega smo tražili mišljenje da li idemo u pravom smjeru i pomoć u smislu zajedničkog nastupa svih probosanskih stranaka na izborima 2022. godine – kazao je Hurtić.

Govoreći o zajedničkom nastupu stranaka istakao je kako su se dogovorili da se "lopta mora spustiti".

- Lična trvljenja između svih političkih subjekata barem jedan dan u godini, da sve političke stranke ostave po strani Sarajevo i da budu u miru i razgovoru barem jedan dan da se dogovorimo o zajedničkom nastupu. Mi ćemo biti jedan od značajnih faktora, ako budemo svi zajedno za izbore 2022. godine – naveo je Hurtić.

Kazao je kako ne žele da budu opozicija u RS-u jer se na taj način ne može pomoći ljudima koji tamo žive.

- Pošto je ovdje danas bilo sedam stranaka na sastanku sa reisom, dogovorili smo da ćemo obići sve lidere stranaka, dogovoriti zajednički blok i bit ćemo jedna nogara u tronožcu i nakon toga ćemo otići u SDA sa predsjednikom Bakirom Izebegovićem, prenijeti mu naša iskustva, mišljenja, zajednički stav i nakon toga ćemo otići u SDP da idemo zajedno, spustimo tenzije i pobijedimo na izborima – kazao je Hurtić.

Nedim Čivić iz Naroda i pravde kazao je kako je održan dobar sastanak nakon dugo vremena te da je riječ o izbornoj priči sa terena, da je riječ o ljudima koji žive sa svojim narodom.

- Dotakli smo se pozicije Bošnjaka na području manjeg bh. entiteta. Zadovoljstvo je bilo razgovarati sa reisom. Reis nas je saslušao i kazao je da ono što radimo treba da bude matrica za budućnost političkog opstanka Bošnjaka u manjem bh. entitetu – kazao je Čivić.

Istakao je kako se sve političke nesuglasice trebaju ostaviti po strani u interesu države i Bošnjaka kojih je u RS-u sve manje.

- Čuli smo da na tom putu imamo podršku i da je na nama poduzimanje narednih koraka. Mi koji predstavljamo stranke ćemo razgovarati sa predsjednicima stranaka. Zamolit ćemo lidere da političke sukobe ne prenose na prostore RS jer ćemo time naštetiti našem narodu koji tamo živi – kazao je Čivić.

Poručio je liderima stranaka da se svašta mijenjalo i da će se mijenjati za državu, ali za državu i svoj narod neće mijenjati ni za šta.

Admir Čavka potpredsjednik SBB-a kazao je da je stanje povratnika u RS-u nikada gore, da je prosjek godina 65, te da se radi o biološkom opstanku Bošnjaka u RS-u.

- Nadam se da ćemo uspjeti da se dogovorimo, i da će to nama omogućiti biološki opstanak, da ljudi koji tamo žive, da dođu do svojih prava i da prežive – kazao je Čavka.

Sadik Ahmetović, član Koalicije Moja adresa Srebrenica, je kazao da je reisu-l-ulema institucija oko koje se mogu okupiti sve političke probosanske stranke.

- Opstanak države BiH, Bošnjaka na području RS-a nije samo političko pitanje i stoga mi je uloga reisa veoma važna. Srebrenica je bila devastirana politički. Mi smo za nekoliko mjeseci uspjeli okupiti sve pojedince, nevladine organizacije i političke stranke i rekao bih da nije bilo direktne uloge države Srbije u izborni proces u Srebrenici, u Srebrenici je i sa time napravljen uspjeh. Siguran sam da ima prostora i dovoljno razloga kada je u pitanju država i Bošnjaci, da niti jedna politička stranka ne smije kalkulisati iz političkih i ličnih interesa a da u nastupu za naredne izbore ne bude svi zajedno – kazao je Ahmetović ističući kako je ovog puta optimista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.