open-navfaktor-logo
search
Ekonomsko stanje
Sastanak Tegeltije, Novalića i Viškovića: U BiH neće biti nestašice hrane i energenata
U Sarajevu je danas održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije sa entitetskim premijerima, Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, a tema je bila  aktuelna ekonomska situacija u BiH i eventualno usklađivanje zajedničkih mjera, kao odgovor na krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu.  
10.03.2022. u 18:15
get url
text

Tegeltija je nakon sastanka rekao da je ocijenjeno da se u ovom trenutku susrećemo sa problemom cijena na domaćem tržištu što će vjerovatno potrajati još neko vrijeme, te da neće doći do nestašica bilo kojeg proizvoda, bez obzira da li je riječ o životnim namirnicama ili energentima.

VEZANI TEKST - Usvojene izmjene stopa PDV-a: Za osnovne životne namirnice pet posto, za luksuznu robu 22 posto

- Pokušat ćemo djelovati kroz marže, entitetske vlade su to usvojile prije godinu. Zatim, kroz intervencije iz zaliha, subvencije određenih proizvoda, uključujući i energente, za najugroženije kategorije društva, te intervencije vezane za poreznu politiku čiji su dio i akcize - poručio je Tegeltija.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da kriza zahtijeva harmonizaciju mjera na svim nivoima vlasti, te poručio da nema mjesta za paniku jer ima dovoljno namirnica i energenata.

- Mjera koja se odnosi na ograničenje marži, koje su harmonizirane između RS i FBiH, osam posto na nekih više od petsto proizvoda, dala je rezultat i da nije toga, povećanje cijena bi bilo još veće. Tu je i mjera u vezi ograničenja maloprodajne i veleprodajne marže na goriva. Sporazumili smo se danas da će te dvije mjere ostati do daljnjeg - naveo je Novalić.

VEZANI TEKST - Rat u Ukrajini izazvao paniku i u BiH: Trebaju li građani kupovati hranu, sipati gorivo u kanistere, dizati novac

Napomenuo je da najveći inflatorni pritisak i poremećaji u lancu snabijevanja dolaze u oblasti poljoprivrede i energetike, ukazujući na potrebu da i naredne mjere u tim oblastima budu harmonizirane.

- Mogu da razumijem da su ukrajinska dešavanja ostavila negativne posljedice i oživjele neke stare strahove kod stanovništva a da je riječ o snabdijavanju, ali nema mjesta za paniku. Imamo dovoljno da snabdijevamo stanovništvo kada govorimo o prehrani i energetici - istakao je Novalić dodajući da očekuje da će inflatorni priitisci oslabiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.