open-navfaktor-logo
search
Evropski put
Sastanak u Briselu: Šta očekuju Izetbegović, Dodik, Nikšić, Forto, Konaković...
U Briselu je u toku sastanak predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela s bh. zvaničnicima i liderima parlamentarnih stranaka.
12.06.2022. u 17:37
get url
text
Sastanak u Briselu
Sastanak u Briselu

Charles Michel za sastanak je pripremio dokument koji će biti prezentiran učesnicima, a nakon toga trebao bi biti potpisan.

VEZANI TEKST - Počeo sastanak bh. zvaničnika i lidera stranaka sa Michelom u Briselu, Čović ne prisustvuje

- Vidjeli smo konture dokumenta. Riječ je o tome da se BiH pokrene na evropskom putu. Govori se o deblokadi, smirivanju krize, ispunjavanju bazičnih uvjeta i to je to - rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da je "sve mistično, od samog pozivanja i dokumenta o kojem trebamo da razgovaramo".

- Dobra prilika da sjedu svi s jedne i druge strane. Jedna od rečenica je da se sukob u Ukrajini kvalifikuje kao agresija, mi na to ne pristajemo. BiH nema taj stav i to ne može da bude, jer nije Predsjedništvo donijelo zvaničan stav. Dva puta sam tražio da se odluči o Ukrajini i mi nemamo stav. Postoji stav Narodne skupštine Republike Srpske po kojem mi ne možemo priključiti kvalifikaciji da je to agresija - rekao je Dodik.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić rekao je da ne treba očekivati spektakl.

- Važno je da imamo vjetar u čeđa od evropske administracije i da pokrenemo reformama, koje će omogućiti da se svi građano osjećaju svoji na svome. Mi ćemo pokušati dio rješenja, ali nećemo prisati na nešto što će nas vratiti nazad - rekao je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto rekao je da se zna u kakvoj atmosferi živimo i znamo ko je proizveo tu atmosferu.

- Došli smo iz poštivanja prema evropskim institucijama. Povratak na evropski put je ključan za građane, ali za istim stolom će sjediti ljudi koji blokiraju taj put - rekao je Forto.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je da će se 14 uvjeta za BiH podijeliti u nekoliko rezonskih dijelova.

- Čut ćemo šta kažu Charles Michel i njegovi saradnici. Nama je borba protiv korupcije prioritet, da skinemo ove lopove s vlasti. Možda prije izbora da nam pomognu da imamo regularne izbore, a nakon toga sve ostalo - rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.