open-navfaktor-logo
search
Brojna pitanja
Sastanak u Konjicu: Nikšić se oglasio porukom, u toku konsultacije "Trojke"
U Konjic pristižu čelnici stranaka "Trojke", Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice, vladajuće koalicije na nivou države Bosne i Hercegovine. 
30.06.2023. u 10:26
get url
text

Među prvima su na sastanak stigli Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, kao i čelnik Naše stranke Edin Forto. Pored njega, tu je i bivši predsjednik NS-a Predrag Kojović. 

NiP će predstavljati i Kemal Ademović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Stigao je i Zukan Helez iz SDP-a, kao i Sanja Vulić, Radovan Višković te Staša Košarac (SNSD). Sastanku će prisustvovati i šira delegacija HDZ-a, koju čine predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i federalni ministar finansija Toni Kraljević.

 

Očekuje se dolazak Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ), a svima njima domaćin će biti Nermin Nikšić (SDP). "Trojka" trenutno ima neformalni sastanak prije susreta sa Dodikom i Čovićem.

Nikšić se prije sastanka oglasio na Facebooku.

- Jedini način da idemo naprijed je da razgovaramo. Hoćemo li u tome uspjeti ne znam, ali ako ne pokušamo siguran sam da nema šanse za dogovor. I da, danas ću ponovo sjesti da razgovaram i sa Dodikom i sa Čovićem i ponovo ću ih pokušati uvjeriti da zajedno možemo i moramo graditi bolju i sigurnu budućnost za sve građane, za sve Bošnjake, sve Srbe i sve Hrvate. Razgovarat ću uvijek sve dok postoji prostor za razgovor - napisao je, između ostalog, Nikšić.

Jako policijsko osiguranje ne dozvoljova fotoreporterima ulazak u hotel gdje će se održati sastanak. Samo je dozvoljeno fotografisanje sa trotoara dok političari ulaze u hotel. 

Do sastanka dolazi nakon odluka Narodne skupštine Republike Srpske o neprovođenju odluka visokog predstavnika na području tog entiteta, a nakon toga i o neobjavljivanju i neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, što su predstavnici "Trojke" ocijenili kao grubo kršenje Ustava BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvoreni udar na ustavnopravni poredak BiH.

U zajedničkom saopćenju "Trojke" (Socijaldemokratska partija, NiP i NS) prije tri dana osuđene su "rasističke izjave čelnika SNSD-a Milorada Dodika o sudiji Ustavnog suda BiH koji dolazi iz Albanije, ali i napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića".

S druge strane, Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavili su kako će na sastanku s partnerima predložiti integralno bavljenje pitanjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što uključuje i reformu Ustavnog suda BiH. 

Pored toga Dodik je u medijskim nastupima potencirao kako ima niz otvorenih pitanja s "Trojkom" kao što su s raspodjela sredstava s državnog računa, imenovanje ministra finansija...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.