open-navfaktor-logo
search
Kod Višegrada
Satelitski snimci pokazali količinu zagađenja rijeke Drine
06.03.2021. u 14:27
get url
text
Drina
Drina

Oko 9.000 kubika otpada - stabala, plastike, frižidera i drugog smeća - i dalje pliva površinom rijeke Drine kod Hidroelektrane Višegrad na granici Srbije i Bosne i Hercegovine.

Apokaliptične slike s početka godine za nijansu su bolje, pošto je iz vode, kažu iz hidroelektrane, izvađeno oko 3.500 kubika smeća, a satelitski snimci od 3. marta koje je BBC dobio svjedoče o trenutnoj situaciji.

Čišćenje rijeke počelo je prvog radnog januarskog dana i od tada se, prema riječima Milorada Kanostrevca, rukovodioca službe građevinskog održavanja na HE Višegrad koja je angažovana na čišćenju, iz rijeke svakodnevno izvadi oko sto kubika smeća.

Otpad je stigao za vrijeme velikih voda krajem prošle i početkom ove godine, a nove količine više ne dolaze, tvrdi Kanostrevac za BBC.

VEZANI TEKST - Hidroelektrana Višegrad: Užas na Drini, voda se ne vidi od smeća

- To u suštini i nije smeće. Najviše je drveta - oko 90 odsto, a 10 odsto je ljudski otpad - od flaša, pa do frižidera i svega. Pošto je to lagano, ispliva na površinu i stvori sliku da je zapravo sve smeće, a nije - kaže Kanostrevac.

Lim, Tara, Drina do Višegrada, kada su velike vode, donesu sedam-osam kubika stabala, tvrdi on.

- Sve smeće stiže od izvora Lima, ta rijeka najviše otpada donosi. Dosta je rastinja pored rijeke i pokupi ga. To je prirodna pojava. Druga stvar je s ljudskim faktorom i otpadom koji bacaju. To je posebna priča - priča Kanostrevac.

Prema njegovim riječima, najveće količine otpada dolaze svake godine u jesen kada dotok vode bude više od hiljadu kubika u sekundi.

Na početku januara protok vode bio je 2.200 kubika, pa je rijeka počistila sve sa sobom i donijela do hidroelektrane. Dodatni problem stvorilo je pucanje sajle koja je postavljena prije nekoliko godina nedaleko od Višegrada kako bi zaustavila dolazak otpada. Otpad koji je stigao do brane ugrozio je malo rad turbina i proizvodnju struje.

Kanostrevac je rekao da bi preostale količine otpada trebale biti izvađene u idućih pet mjeseci. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.