open-navfaktor-logo
search
Radnička prava
Šatorović: Konsultacije o minimalnoj plaći u FBiH za 2024. godinu još traju, vjerovatno neće biti 900 KM kao u RS-u jer...
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još nije donijela odluku o visini najniže plaće u Federaciji BiH za narednu godinu, a koja sada iznosi 596 KM, za razliku od Vlade RS-a koja je utvrdila da će najniža plaća u 2024. godini iznositi 900 KM, a sada je 700 KM.
30.12.2023. u 07:54
get url
text

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović kaže kako konsultacije o iznosu najniže plaće u FBiH za narednu godinu još traju.

VEZANI TEKST - Minimalac u RS-u od 1. januara 2024. godine iznosit će 900 KM

- Prije svega imamo potrebu naglasiti da nam je drago ako smo podstakli vlasti u RS-u da se poveća minimalna plaća radnicima u tom entitetu. Smatramo da i oni kao i radnici u FBiH zaslužuju znatno veću minimalnu plaću jer radnici kroz svoj rad stvaraju pretpostavke za povećanje plaća uopće.

Tačno je da Vlada FBiH još nije donijela odluku o najnižoj plaći za 2024. godinu. Konsultacije su još u toku i vjerujemo da će odluka biti donesena početkom naredne godine. Ona vjerovatno neće biti 900 KM kao u RS-u iz razloga što je u RS-u drugačiji sistem obračuna doprinosa na plaće i zato što je opterećenje na plaću u smislu doprinosa znatno manje u odnosu na Federaciju BiH - govori Šatorović.

Dodaje da zbog toga Sindikat BiH insistira na donošenju novih fiskalnih zakona u FBiH kako bi se stvorile pretpostavke za povećanje, kako minimalne plaće tako i svih ostalih plaća u FBiH.

- S obzirom na to da u ovoj godini nije usvojen zakon o minimalnoj plaći i drugi fiskalni zakoni, Vlada FBiH je nedavno donijela uredbu po kojoj je omogućeno svim poslodavcima u FBiH da svojim radnicima u narednih šest mjeseci isplate pomoć od po 2.520 KM bez da uplaćuje doprinose na taj iznos i to ujedno predstavlja jedno prijelazno rješenje do donošenja zakona o minimalnoj plaći i fiskalnih zakona.

Savez samostalnih sindikata BiH i dalje insistira na donošenju zakona o minimalnoj plaći i očekujemo da će usvajanje ovog zakona biti u prvom kvartalu naredne godine te da će minimalna plaća biti viša od 1.000 KM kao i da će implementacija svih ovih zakona početi od 1. juna 2024. godine - kazao je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.