open-navfaktor-logo
search
Traže rješenje
Šatorović: Prikupljamo novac kako bismo uposlenicima SSSBiH do Nove godine isplatili barem jednu plaću
Uposlenicima Saveza samostalih sindikata BiH, njih 13, koji već 23 mjeseca nemaju plaću, mogla bi do Nove godine biti uplaćena barem jedna zaostala plaća, kazao je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.
10.11.2022. u 07:38
get url
text

Uposlenici nemaju plaća jer 12 granskih sindikata godinama vež duže vrijeme ne uplaćuju članarinu Sindikatu BiH.

Uplaćuju radnicima topli obrok, kartu, doprinose i rate kredita 

Njihov dug prema Sindikatu premašio je 1,1 milion KM.

VEZANI TEKST - SSSBiH dobio presudu protiv jednog od granskih sindikata koji ne plaća članarinu, duguje 60 hiljada KM

Riječ je o granskim sindikatima koji Šatorovića ne priznaju za predjednika SSSBiH, a koje je Savez tužio zbog neuplaćivanja članarine.

- Sudski postupci po pitanju naplate sindikalne članarine su vrlo kompleksni i taj proces će trajati u zavisnosti od suda koliko bude radio na njima. Trenutno imamo jednu presudu koja je u fazi realizacije. U toku je izvršni postupak i očekujemo da bi se to uskoro trebalo riješiti.

Napominjemo da će sav novac koji dospije na račun Saveza samostalnih sindikata BiH biti usmjeren isključivo na isplatu zaostalih plaća radnicima u Savezu. Također želimo istaći da se radnicima uredno isplaćuje topli obrok, prijevoz, doprinosi, kao i rate kredita. Naime, radnici su kredite ranije podigli kod komercijalnih banaka - govori Šatorović.

Dodaje kako je neshvatljivo da u vrijeme inflacije i svakodnevnih poskupljenja, sindikati koji se "kao bore za radnička prava", bez bilo kakvog osnova ne žele platiti članarinu koja bi se iskoristila isključivo za isplatu plaća radnicima u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Radnici nisu primili 23 plaće

- Postavlja se pitanje za šta se oni to bore i koja je njihova uloga u čitavoj ovoj priči? Da li je to zaštita i unapređenje prava radnika ili pak devastacija? Meni izgleda da je ovo drugo. Mi ćemo nastaviti sa borbom i siguran sam da radnici Saveza neće ostati opespravljeni.

Radnici SSSBiH nisu primili 23 plaće. Jedna presuda u vezi s naplatom članarine donesena je protiv Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH. Trenutno radimo na prikupljanju novca za isplatu barem jedne plaće do Nove godine.

Ako se uspije okončati izvršni postupak po presudi u vezi sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH, onda će biti isplaćeno više plaća - rekao nam je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.