open-navfaktor-logo
search
Razjedinjenost
Šatorović: Sindikati koji ne izmire dugovanja za članarine, nakon kongresa će izgubiti status članice SSSBiH
Krajem oktobra u Sarajevu će se održati kongres Saveza samostalnih sindikata BiH. Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata, kaže da na kongresu mogu učestvovati granski sindikati koji uplaćuju članarinu Sindikatu.
15.09.2022. u 07:49
get url
text

Poznato je da je Sindikat razjedinjen i da je na jednoj strani Šatorović koji okuplja jedan broj sindikata, a na drugoj Mevludin Bektić koji predstavlja 17 granskih sindikata, a koji ne plaćaju članarinu SSSBiH jer Šatorovića ne priznaju za predsjednika Saveza.

Pozvani da izmire zaostale obaveze 

- Pripreme za Kongres su u toku, a koji će se održati u skladu sa Statutom i odlukama krajem oktobra u zgradi Vijećnice u Sarajevu. Oni koji ne plaćaju članarinu ne mogu imati pravo da odlučuju o bilo čemu što se tiče rada Saveza. Svi su uredno pozvani da izmire svoje zaostale obaveze po pitanju članarine i time steknu pravo da ravnopravno učestvuju i u pripremama i u realizaciji, tačnije u radu samog kongresa.

Granski sindikati koji to ne učine će poslije kongresa izgubiti status članice SSSBiH, a mi ćemo i dalje nastaviti raditi i boriti se za radnike i poboljšanje njihovog položaja onako kako to odgovara interesima njih i njihovih porodica, a ne poslodavaca i Vlade FBiH - kazao nam je Šatorović.

Zatražili smo i komentar Mevludina Bektića, predstavnika 17 granskih sindikata.

- To je ona manjinska grupacija sindikata koja je pravila i vanredni kongres 2018. godine. Taj vanredni kongres je upitan i praktično nikada nije mogao ni biti legalan jer nisu prisustvovale ostale grane sindikata.

Statut je vodilja Savezu da radi, a s obzirom na to da niti ima statuta niti ima organa koji je legalan i koji može takvo što donijeti, taj kongres je opet neka vrsta daljnje podjele i uzurpacije prava drugih granskih sindikata da učestvuju. Svi su sindikati za to da plaćaju članarinu, ali da se legalno provede kongres. Ne mogu oni nama nametati nekakva pravila - kazao nam je Bektić.

Podsjeća da se zbog svega nalaze na sudu.

Solomonsko rješenje 

- Ovo je poprimilo sudski epilog zbog prekida 14. kongresa 2018. godine, došlo je do osporavanja. Potom je Ministarstvo pravde FBiH našlo solomonsko rješenje da neće nikoga upisati kao ovlaštenu osobu Sindikata dok se ne okonča sudski spor, tako da imamo situaciju koja nas nigdje ne vodi, a vječnost treba sudu da donese presudu - kazao je Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.