open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Šatorović: Sramno ponižavanje radnika od Bektića i "sindikalista"
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine danas je objavio da su, kako navode, Mevludin Bektić i "sindikalisti" radnicma priredili sramno poniženje tražeći da minimalna plaća u FBiH bude 609 KM.  
02.12.2021. u 18:21
get url
text

U saopćenju koje potpisuje Selvedin Šatorović navedeno je da su svjesni da Bektić i nekolicina sindikalista oko njega imaju dugovanja prema Vladi FBiH, ali da je krajnje licemjerno do te mjere ponižavati radnike koje predstavljaju.

- Pitamo se koji su to članovi sindikata koje predstavljaju pristali na to da minimalna plaća bude 609 KM, kada do nas svakodnevno dolaze inicijative da povećamo iznos koji je Savez samostalnih sindikata BiH tražio i koji su podržale parlamentarne stranke u Parlamentu FBiH, a koji je podsjećanja radi 1.000 KM. 

U vrijeme kada svakodnevno svjedočimo poskupljenju svih životnih namirnica, kada je poskupio ogrjev, a najavljuje se poskupljenje električne energije što će dodatno pojačati talas poskupljenja, neko se usudio tražiti da radnici, najveći broj njih, u FBiH rade za 609 KM - naveo je Šatorović.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH predložila da minimalna plaća iznosi 550 KM, sindikalci tražili 609 KM

Pozvao je Bektića i kolege koji dijele njegovo mišljenje da javno odgovore na pitanje da li će članovi njihovih porodica raditi za taj novac i kada su i na koji način dobili podršku svojih članova da traže spomenuti iznos kao minimalnu plaću.

- Potpuno nam je jasno da poslodavci žele što manje plaćati radnike kako bi sebi osigurali što veći prihod. Jasno je i da socijalno neosjetljiva i od naroda odrođena Vlada FBiH želi osigurati podršku onih najbogatijih dodatnim osiromašljavanjem radnika, ali dok je svijeta, neće nam biti jasno da postoje ljudi koji se predstavljaju kao sindikalci, a koji svjesno, otvoreno i bez zadrške ponižavaju radnike i guraju ih u siromaštvo.

Nadali smo se da će bar imati dovoljno stida da ne izlaze u javnost sa svojim zahtjevom, ali očigledno je da kod Bektića i njemu sličnih stid nije poznata imenica - poručio je Šatorović, saopćeno je iz SSSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.