open-navfaktor-logo
search
SSSBiH
Šatorović: U Parlament FBiH je upućen nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM, imamo podršku svih stranaka
U Parlament Federacije BiH upućen je Nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM neto, čiji je inicijator Savez samostalnih sindikata BiH, a koji je podržalo svih 11 klubova zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata, za Faktor kaže kako očekuju da će se nacrt naći na dnevnom redu već narednog mjeseca.
28.10.2021. u 20:33
get url
text

Predugo se čekalo 

- Svih 11 klubova zastupnika u Zastupničkom domu FBiH je u Domu sindikata u Sarajevu na sastanku koji je upriličen pod rukovodstvom SSSBiH potpisalo inicijativu za donošenje zakona o minimalnoj plaći koji je predložio Savez. Očekujemo da će već na narednoj sjednici u novembru taj nacrt biti na dnevnom redu Zastupničkog doma FBiH jer svaki dan je vrlo bitan i predugo se čekalo na donošenje ovakvog propisa, imajući u vidu da Vlada FBiH nije koristila, ispunjavala svoju obavezu definisanjem minimalne plaće koju je preuzela kroz Zakon o radu. Moram kazati da zakon o minimalnoj plaći ne derogira Zakon o radu FBiH. To je zakon koji je prepoznat u zemljama Evropske unije, zakoni o kojima se vode predizborne kampanje. Znate i sami da su posljednji izbori u Njemačkoj bili u znaku povećanja najniže plaće, tako da smo mi definitivno pokušali da ovo napravimo, a da to ne bude projekat bilo koje političke partije - govori nam Šatorović.

Dodaje kako je bitno da se radnicima omogući minimalna plaća koja će garantovati egzistencijalni minimum.

- U ovom trenutku je to 1.000 KM, ali imajući u vidu sva moguća poskupljenja i sve ono što se događa svakodnevno, postavlja se pitanje iz dana u dan da li je i to dovoljno. Jer mi definitivno očekujemo i rast potrošačke korpe koja je više od 2.000 KM bila i za prošli mjesec. Više od 80.000 ljudi napustilo je Bosnu i Hercegovinu u prvih šest mjeseci. Ako nešto bitnije ne uradimo, niti će ovdje biti stanovnika, niti radnika, niti potrebe za donošenje bilo kakvih zakonskih rješenja -  kaže Šatorović.

Upitali smo da li govori o 1.000 KM bruto ili neto?

Ne mogu se definisati minimalne plaće po sektorima 

- Govorimo o 1000 KM neto, a 1.532 KM bruto. Mi smo nju definisali i u bruto iznosu jer želimo biti sigurni da sve ono čega će država u nekom narednom periodu osloboditi poslodavce određenih nameta, jer to će se definitivno dogoditi, mora završiti isključivo u džepovima radnika. Želim istaći da SSSBiH ni u jednom trenutku ne može prihvatiti da se donesu propisi o minimalnim plaćama po sektorima, odnosno, djelatnostima. Ne možemo prihvatiti argumentaciju da trebaju biti različite minimalne plaće u različitim djelatnostima. Jer minimalna plaća nije zarada, ona je socijalna kategorija, egzistencijalni minimum. Dakle, istu količinu hrane koristi i porodica čiji članovi rade u trgovini, kao i oni čiji članovi rade u državnoj službi. Ta klasna podjela apsolutno je neprihvatljiva i oni koji to predlažu ne razumiju poentu minimalne plaće - govori Šatorović.

Osvrnuo se i na mogućnost skepticizma, otpora na njihov nacrt o minimalnoj plaći.

- Pa mi smo naišli na sam otpor kod same ideje za podizanje minimalne plaće u FBiH. Skepticizam je opravdan, međutim ohrabruje činjenica da su zastupnici u Parlamentu FBiH, bez obzir na otpor koji će im davati poslodavci, koji imaju od izvršne vlasti, preuzeli inicijativu na sebe. Očekujem da će ovo promptno ići. Ukoliko Vlada FBiH i poslodavci žele da se uključe u ovu priču, dobrodošli. Ali generalno ovo je situacija, kotačić koji je zakotrljan i koji se neće moći zaustaviti. Jako je važno da smo oko jedne ideje kao SSSBiH uspjeli objediniti sve aktere političke scene u FBiH i da niko od političara nije imao argumentaciju za otpor ovoj našoj inicijativi - kazao je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.