open-navfaktor-logo
search
SSSBiH
Šatorović: Za 1. maj ćemo predstaviti svoj prijedlog o najnižoj plaći od 1.000 KM
Prvog maja koji se obilježava kao Međunarodni praznik rada Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) će predstaviti svoj prijedlog zakona o najnižoj plaći od 1.000 KM. Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata, kazao je da je položaj radnika u ovom trenutku nezavidan, da najveći broj radnika ima plaću do 600 KM, a da su troškovi života u pandemiji veoma porasli.
29.04.2021. u 19:35
get url
text

- Savez samostalnih sindikata BiH već mjesecima vodi kampanju za usvajanje odluke o definisanju najniže plaće u iznosu od 1.000 KM u Federaciji BiH. S obzirom na to da do sada Vlada FBiH nije iskazala spremnost da donese takvu odluku, kao i da je FBiH jedini dio Evrope u kojem najniža plaća nije definisana bilo kakvim aktom, naš ekspertski tim je pripremio prijedlog zakona o minimalnoj plaći i on će biti predstavljen 1. maja na Međunarodni praznik rada - rekao nam je Šatorović i dodao:

- Što se tiče položaja radnika, on je u ovom trenutku nezavidan i to iz više razloga. S jedne strane, stoji podatak da minimalni troškovi života iz mjeseca u mjesec rastu i oni su iznad 2.000 KM, a najveći broj radnika prima plaću do 600 KM. S druge strane, tu je neizvjesnost za radna mjesta i primanja uopće, a što je posljedica pandemije, ali i neadekvatne i zakašnjele reakcije nadležnih na novonastale uvjete.

Kaže da na sve treba dodati i kolaps zdravstvenog sistema, strah od koronavirusa.

- Ono što posebno zabrinjava je činjenica da se odgovorni u FBiH ni u ovom trenutku, dakle godinu od pojave pandemije, ne čine sposobnim da donoseći korisne i ispravne odluke olakšaju položaj i život radnika, uliju neophodnu dozu optimizma svim građanima i usmjere nas sve zajedno na put brzog oporavka i ekonomske stabilizacije - rekao je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.