open-navfaktor-logo
search
Zašto nema reakcija
Sattler bez komentara o "predzadnjoj rupi na svirali" Milanovića, novinare šalje da odgovor traže u Briselu
Posljednjih nekoliko mjeseci od svih stranih zvaničnika Bosnom i Hercegovinom najviše se bavi predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.
14.07.2021. u 18:19
get url
text

VEZANI TEKST - Milanović i iz Livna nastavio vrijeđati Komšića, pogledajte kako je to izgledalo

Daleko od dobronamjernog susjedskog odnosa Milanović nerijetko pređe i granicu diplomatske pristojnosti. Tokom trodnevne posjete BiH Milanović se isključivo sastao sa hrvatskim predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti, kao i sa članovima nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Tom prilikom Milanović je poslao nove otrovne strelice prema državi čiji je gost i njenim najvišim izabranim predstavnicima.

- Problem je što za Bosnu i Hercegovinu nema interesa i što je ona predzadnja rupa na svirali. Dolaze miševi jer nema mačaka. Za te ljude ni u njihovim državama ne znaju ko su i šta su.

Stvara se politika koja nije verificirana na visokom nivou. Njemačka kancelarka o ovome nema pojma. Neki visoki evropski političari ne znaju ko su Željko Komšić i Milorad Dodik - izjavio je, između ostalog, Milanović.

VEZANI TEKST - Milanović u Mostaru: BiH je predzadnja rupa na svirali, u Evropi ne znaju ko su Komšić i Dodik

Komentar o BiH kao "predzadnjoj rupi na svirali", kako to tvrdi Milanović, potražili smo u Delegaciji Evropske unije u BiH i nekoliko ambasada država članica EU-a smještenih u Sarajevu.

Prije svega zanimao nas je stav ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU-a u BiH i specijalnog predstavnika EU-a u BiH. Njegov komentar trebao bi značiti i zvanični stav Brisela. No, samo smo dobili kratak odgovor iz Odjela za komunikacije Delegacije EU-a u BiH i putokaz ka glavnom gradu Belgije.

- U vezi s Vašim upitom, zamolili bismo Vas da kontaktirate glasnogovornice u Briselu - odgovor je Odjela za komunikacije. 

Od četiri kontaktirane ambasade, odgovore smo dobili iz dvije. 

- Austrijska ambasada u Sarajevu generalno ne daje komentare na izjave predstavnika drugih zemalja - kazali su nam u Ambasadi Austrije u BiH.

Iz Ambasade Italije, pak, saopćili su nam da je "ambasador tek nedavno preuzeo dužnost te da mu treba vremena da se upozna sa prilikama u BiH". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.