open-navfaktor-logo
search
Šef delegacije EU u BiH
Sattler: BiH mora usaglasiti stavove s EU po pitanju krize u Ukrajini
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, u intervjuu za "Nezavisne novine" rekao je da Evropska unija želi da BiH usaglasi stav s EU kada je u pitanju vanjska politika prema Ukrajini.
28.02.2022. u 11:42
get url
text

- Vaša zemlja je aplicirala za članstvo u EU i zato se od vas očekuje da usaglasite vašu vanjsku politiku s vanjskom politikom EU. Zato tražimo od BiH da se pridruži poziciji EU - rekao je Sattler.

Sattler ističe da je napad Rusije na Ukrajinu "varvarski napad na suverenu zemlju, napad bez presedana na međunarodno pravo i međunarodni poredak, ali i na evropsku sigurnost".

- Ovo je nečuveno. Vidimo i jasnu reakciju najvišeg evropskog rukovodstva i šefova država i vlada zemalja članica. Svi oni osuđuju to što se dešava i izražavaju solidarnost s Ukrajinom. Također, uslijedile su i veoma žestoke sankcije protiv onih koji su sve ovo prouzrokovali, a to je Ruska Federacija - naveo je diplomata.

Ističe da se trenutno ne vidi prelijevanje krize na Balkan, ali da je potrebno pažljivo planirati.

- To je dio objašnjenja zašto smo praktično udvostručili broj vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100 ljudi. Mislim da je to pravi signal u pravo vrijeme. Ovu odluku donijeli smo iz predostrožnosti zato što ne vidimo nikakvu trenutnu prijetnju, ali signal je došao u pravo vrijeme - objasnio je Sattler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.