open-navfaktor-logo
search
Politički dijalog
Sattler i Murphy sutra sa predstavnicima vlasti FBiH
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Michael Murphy sutra će se sastati sa predstavnicima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.
19.06.2023. u 09:47
get url
text

- Sastanak ambasadora EU-a i SAD-a u BiH sa vlastima Federacije Bosne i Hercegovine je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU-a i SAD-a evropskom putu BiH. Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ambasador Sattler i ambasador Murphy će se prvo sastati sa članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, a zatim, nakon sastanka i izjava za medije, planiran je politički dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH tokom kojeg će se govoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju uz podršku EU-a i SAD-a.

Nakon sastanka medijima će se obratiti Nermin Nikšić, premijer FBiH, Michael Murphy, američki ambasador, i Johann Sattler, šef Delegacije EU-a u BiH - saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.