open-navfaktor-logo
search
Održali sastanak
Sattler, Murphy i Nikšić govorili o reformama, javnim preduzećima, imenovanju sudije, parlamentarnoj većini
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy danas su se sastali s predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
20.06.2023. u 13:36
get url
text

Izjave nakon sastanka su dali Sattler, Murphy i Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, a slijedi politički dijalog s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti FBiH.

Kako je prethodno saopćeno iz Delegacije EU-a u BiH, teme političkog dijaloga s predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH su proces pristupanja Evropskoj uniji i značajne reforme nužne da bi BiH ispunila 14 ključnih prioriteta, zatim strateški razvoj zakonodavstva i politike, kao i o programiranje i finansiranje uz podršku EU-a i SAD-a.

Nikšić je rekao da su čuli želje i očekivanja od Vlade FBiH, a da su oni dvojici ambasadora prezentirali svoje prioritete.

- Našli smo se na većini tih prioriteta. Ključno opredjeljenje je vladavina prava i zakona, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije - dodao je Nikšić.

Najavio je sastanak sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem istakavši da ne treba čekati početak primjene Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala da bi se gradila Palate pravde.

- U tom smislu je potrebno razgovarati o iznalaženju adekvatnog prostora za formiranje Odjela federalnog Tužilaštva, kolokvijalno nazvanog federalnog "uskoka" i Odjela u Vrhovnom sudu koji bi procesuirao ono što taj posebni odjel utvrdi kao djela korupcije i organizovanog kriminala - rekao je Nikšić.

{$galerijaFotografija}

Istakao je da je Vlada sve dosad provela jednoglasno, a da su pred njima izazovi kako će atmosferu s Vlade FBiH prenijeti na Parlament, ali da su čvrsto opredijeljeni da ne odustaju od onoga što su ključni prioriteti.

Murphy je ocijenio da je ovo ključni trentutak za FBiH, te da nakon četiri godine tehničkog mandata uz neznatnu realizaciju ključnih reformi sada čelnici imaju priliku to nadoknaditi.

- Tokom sastanka smo razgovarali o nekim od reformi, mislim i na pitanje vladavine prava i donošenje potrebnih propisa koji će omogućiti i odgovarajuće upravljanje i transformaciju javnih preudzeća da bi se kreiralo još više radnih mjesta. To znači donošenje zakona o južnoj plinskoj interkonekciji. Apelujemo na lidere stranaka i na Vladu FBiH da ovaj zakon bude što prije donesen kao i drugi propisi nužni za reforme - dodao je Murphy.

Poručio je da su spremni pomoći svim liderima koji su spremni isprazne priče pretvoriti u konkretan napredak i reforme, te da će smatrati odgovornim one koji odaberu da prokockaju priliku za promjenu iz vlastitih interesa.

- Prilike kao ova su rijetke i ako ih se propusti, zauvijek su propuštene, nema nazad. Nadam se da će ova vlada iskoristiti ovu šansu - zaključio je Murphy.

Sattler je naglasio da je kandidatski status za BiH bio signal građanima, ali i zadaća za sve nivoe vlasti da moraju raditi više i intenzivnije na realizaciji potrebnih reformi.

- Moja šefica, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je prije par sedmica u Bratislavi predstavila par stvari. Naglasila je našu spremnost da se iskoristi predstojeći peirod za ubrzan proces intergracija. To podrazumijeva bržu dinamiku integrisanja na evropsko tržište. Drugo, intenzivniju regionalnu saradnju, i treće se tiče konkretnih aktivnosti na temeljnim pitanjima, kao što su borba protiv korupcije i vladavina prava, i četvrto je najava više novca gdje ćemo pokazati da naša podrška nije samo deklarativna nego smo spremni iskoristiti činjenicu da u BiH imamo sazive vlada koje su spremne raditi više i bolje - dodao je Sattler.

Rekao je da su danas govorili o egzistencijalnim pitanjima poput reforme poreznog sistema, unapređenja rada javnih preduzeća gdje ima 500 preduzeća u javnom vlasništvu koji datiraju iz socijalizma i teret su za budžete, te su govorili i o privlačenju investicija, standardima koji uključuju slobodu okupljanja, rada medija.

VEZANI TEKST - Arnel Isak odgovorio na navode da je njegovo imenovanje uvjet za podršku HDZ-ovom Vukoji za sudiju

- Premijeru i ministrima dostavili smo pregled prioriteta na evropskom putu, njih 27. Neke tri-četiri stavke će se naći na dnevnom redu sjednice Vlade ili domova Parlamenta FBiH. Primjeri su propis u vezi sa statusom civilnih žrtava rata ili tri zakona u oblasti energetike koji su dugo bili u zastoju. Naše ruke su pružene vladama koje žele raditi teški zahtjevni posao koji bi trebao pomoći unapređenju života građana - stava je Sattler.

Na pitanje novinara o funkcioniranju vlasti i parlamentarnoj većini, te političkoj trgovini i vezanju izbora sudije Ustavnog suda BiH za imenovanje dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma, Nikšić je odgovorio da ne zna šta novinar cijeni pod političkom trgovinom, ali da parlamentarna većina funkcioniše i da će to sutra pokazati na sjednici Zastupničkog doma. Dodao je da očekuje da ono što bude na dnevnom redu dobije i podršku.

Na konkretno pitanje da li su očekivali da će biti političke trgovine i šta će biti sa Ustavnim sudom BiH, Sattler je odgovorio da je u konačnci važno da imamo ove procese o kojima je govorio ne da bi se skinulo to s dnevnog reda nego da imamo propise u skladu sa standardima EU-a.

- Osnovni princip koji se treba slijediti bez obzira na instituciju je imenovanje najboljih kandata, najkvalifikovanijih - rekao je Sattler, dok je Murphy dodao da žele vidjeti najbolje i najstručnije ljude u Ustavnom sudu, ali i da na svim nivoima vlasti je najvažnije da budu imenovani najkompetentniji bez obzira na to da li se radi o imenovanju ljudi koji će voditi javna preduzeća, policijskih komesara ili sudija.

_DSC1127.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.