open-navfaktor-logo
search
Nije zatvor
Sattler tokom posjete USK razjasnio nepoznanice u vezi sa gradnjom detencijskog centra u Lipi
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler prilikom današnje posjete Unsko-sanskom kantonu potvrdio je kako izgradnju privremenog detencijskog centra u okviru migrantskog kontejnerskog naselja u Lipi, finansira Evropska unija.
13.04.2023. u 16:44
get url
text
USK Ružnić Satler
USK Ružnić Satler

- Gradnja je finansirana sredstvima Evropske unije i riječ je o privremenom detencijskom centru, nikako određenoj vrsti zatvora kako se špekulisalo. Detencijski centar još nije ni otvoren, a služit će isključivo za privremeno zadržavanje osoba kojima je potrebna sigurnosna provjera. Njihovo zadržavanje u 12 postojećih detencijskih jedinica za vrijeme provjere, moći će trajati maksimalno 72 sata. Nakon toga, u slučaju potrebe, te osobe će biti transportovane dalje u centar Delijaš u Istočnom Sarajevu - kazao je Sattler.

Apostrofirao je da nema razloga za zabrinutost građana i da je ovo iskorak u sigurnosnom aspektu, ponajviše za sve korisnike usluga Migrantskog centra Lipa.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić zadovoljni su s obzirom na to da su napokon razjašnjene brojne nepoznanice oko procesa readmisije migranata iz Republike Hrvatske, a naravno i oko spomenute gradnje detencijskog centra.

- Složni smo da je neophodno ravnomjerno razmještanje migranata koji procesom readmisije pristižu iz Republike Hrvatske, u svih sedam migrantskih-prihvatnih centara na teritoriji Bosne i Hercegovine. Također, insistirat ćemo da se taj proces readmisije nastavi primjenjivati i kada je u pitanju dalje vraćanje migranata u Republiku Srbiju, naravno sve u okviru zakonskog osnova - naveo je premijer USK Ružnić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.