open-navfaktor-logo
search
Zapaljiva retorika
Sattler: Visoki predstavnik ima puno pravo da slobodno putuje unutar BiH
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler osudio je i odbacio posljednje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika kojima prijeti da će zabraniti ulazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu na teritoriju tog bh. entiteta.
08.09.2023. u 11:29
get url
text

- Visoki predstavnik je imenovan zvaničnik međunarodne zajednice i ima puno pravo da slobodno putuje unutar BiH. Ove izjave ne samo da dalje potiču podjele u BiH, već predstavljaju zapaljivu retoriku koju u svakom slučaju osuđujemo - izjavio je danas u Sarajevu ambasador Sattler.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je prije dva dana rekao da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u taj entitet te da će ga uhapsiti ukoliko kroči na teritoriju tog entiteta.

Ustvrdio je da se u RS-u priprema uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika te da će policijske stanice imati zadatak da, kada Schmidt uđe u RS, "organizuju jedinice i da ga izbace".

Iz Kancelarije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini u petak je saopćeno da najave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika o dekretu kojim se sprečava ulazak visokog predstavnika Christana Schmidta u RS predstavlja još jednu provokaciju koja narušava ustavni okvir BiH.

Naglašeno je da inicijativa nije ni pravno utemeljena niti provodiva, te dodato da Evropska unija podržava misiju visokog predstavnika i njegov ured.

- U vrijeme kada koalicija na državnom nivou ulaže napore u usvajanje zakona relevantnih za napredak na evropskom putu, žalosno je što predsjednik RS-a ponovo stavlja težište na podjele, zapaljive i destabilizujuće poteze umjesto na reforme koje nose stvarne koristi za građane - ističu iz Kancelarije EU-a u BiH, prenijela je Anadolija.

Dodikove prijetnje jučer je osudila i Američka ambasada u Sarajevu, navodeći da su te izjave napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

- Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije - upozorili su iz Ambasade SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.