open-navfaktor-logo
search
Delegacija EU-a u BiH
Sattler zabrinut zbog napada na LGBT aktiviste, ali ne i zbog napada na povratnike u RS-u
Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osuđuje nedavne poteze rukovodstva RS-a, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa RS-a i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.
27.03.2023. u 15:04
get url
text

- Ovakva negativna dešavanja, štaviše, dovode u pitanje opredijeljenost vlasti RS-a za napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu. Politička atmosfera u RS-u se primjetno pogoršala posljednjih sedmica, uključujući verbalne i fizičke napade bez presedana na aktiviste civilnog društva i novinare - saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH, na čijem je čelu Johann Sattler.

Dodaju da je usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Narodnoj skupštini RS-a kojim se uvode krivične sankcije za klevetu nesporno korak u pogrešnom smjeru.

- Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, sa posljedičnim užasavajućim efektom na slobodu medija i slobodu izražavanja. Odluka Vlade RS-a da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija je jednako žalosna, jer nadalje ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja - saopćili su.

Izražavaju zabrinutost povodom najava predsjednika RS-a Milorada Dodika o uvođenju zabrane za LGBT+ populaciju u obrazovnim institucijama, što je, ističu, diskriminatorno te stoga neprihvatljivo, naročito za zemlju kandidata.

- Kancelarija EU dijeli težnju građana Bosne i Hercegovine za evropskom budućnošću zemlje, a ta težnja također iziskuje usvajanje vrijednosti EU-a. Očekujemo da vlasti RS-a povuku predložene zakone i diskriminatorne inicijative - zaključili su u saopćenju.

Proteklog vikenda javnost u Bosni i Hercegovini bila je uznemirena zbog napade na povratnike u Višegrad, Ajšu i Fadila Memiševića, no u Delegaciji EU-a u BiH to nisu ni primijetili ni osudili tako da je njihova briga za život građana u RS-u u najmanju ruku selektivna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.