open-navfaktor-logo
search
Uskoro podjela
Sav novac osigurala Vlada TK: Pristigle besplatne radne sveske za osnovce
U depo Ministarstva obrazovanja i nauke TK pristigle su dodatne količine radnih udžbenika (radne sveske) za učenike osnovnih škola i one će u narednim danima biti dostavljene školama i podijeljene učenicima na korištenje, saopćeno je iz Vlade TK.
29.09.2023. u 20:01
get url
text

Podsjećamo, zbog činjenice da određene škole nisu precizno iskazale svoje potrebe za udžbenicima, početkom školske godine pojedinim učenicima podijeljeni su već korišteni, ispisani radni udžbenici.

- Zbog neadekvatno iskazanih potreba u određenim školama nije izvršena adekvatna nabavka udžbenika te se početkom školske godine pojavio navedeni problem. Ponavljamo, radi se o manjem broju učenika osnovnih škola u našem kantonu. Primjenom nove metodologije izvršili smo nabavku nedostajućih količina udžbenika i oni su danas pristigli u depo Ministarstva - kazao je ministar obrazovanja Ahmed Omerović.

On je dodao da je na ovaj način otklonjen problem te će svi učenici dobit će potpuno nove radne udžbenike, odnosno one udžbenike koji su namijenjeni za upisivanje određenih sadržaja.

- Ostali udžbenici jesu korišteni jednu godinu, ali su oni u veoma dobrom i upotrebljivom stanju, te bi ih kao takve bilo šteta bacati, a nabavljati iste takve nekorištene udžbenike - rekao je ministar Omerović, prezentirajući danas stanje u kojem se nalaze korišteni udžbenici.

Na kraju svog današnjeg obraćanja ministar Omerović se osvrnuo i na spekulacije da su sredstva za ove namjene osigurali viši nivoi vlasti.

- Svi nabavljeni udžbenici nabavljeni su sredstvima iz budžeta Tuzlanskog kantona, koje smo mi planirali. Od Federacije Bosne i Hercegovine za ovu namjenu nije uplaćena niti jedna konvertibilna marka - zaključio je ministar Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.