open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločine
Savez logoraša BiH: Izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ
Članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša "Prijedor '92.", Udruženje logoraša Kozarac te Udruženje građana "Sedra" danas će na lokaciji jednog od najzloglasnijih koncentracionih logora smrti, logora Omarska obilježiti i podsjetiti na počinjene zločine i neopisivi teror počinjen u ovom koncentracionom logoru.
06.08.2022. u 09:56
get url
text

Povezanost logora i mjesta stradavanja logoraša na širem području Krajine i Prijedora je evidentna, nedvosmislena i jasno dokazana, a što je istovremeno i potvrda planskog djelovanja i osmišljenog genocida koji su čak i komandanti agresora na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu potvrdili i napominjali u svojim tadašnjim vojnim izvještajima još u počecima realizacije svojih neljudskih zamisli, navode iz Saveza logoraša BiH.

- Torture i strijeljanja logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u logoru Omarska su poznate i dokazane od stotina logoraša-živih svjedoka na sudu u Hagu, ali i pored tih zajednički preživljenih i pretrpljenih tortura, "duhovi podjele" države i danas postoje u našem užem i širem okruženju. Uprvo zbog ovih nepobitnih činjenica, izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ, i to je obećani dug kompanije "Arcelor Mital" i lokalne zajednice u borbi za naše bolje sutra.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svim svojim članicama, stavlja na raspolaganje svim konstruktivnim snagama našeg društva i prihvata svoju ulogu i poziciju, a od političkih i drugih vođa tražimo da obećano ispunjavaju, jer obećano je dug - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.