open-navfaktor-logo
search
Danas kod Banja Luke
Savez logoraša BiH obilježava 30 godina od početka raspuštanja logora Manjača
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, sa svojim članicama Regionalnim Savezom logoraša regije Banja Luka i Savezom logoraša USK "Dr.Irfan Ljubijankić" obilježit će danas  30 godina od početka raspuštanja jednog od napoznatijih koncentracionih logora u agresiji na državu Bosnu i Hercegovinu, logora Manjača kod Banja Luke na  lokaciji bivšeg logora, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.
20.11.2022. u 09:22
get url
text

Ističu da je logor Manjača poznat po činjenici da je torture tog logora prošlo preko 5.000 logoraša, pretežno bošnjačke i hrvatske, ali dijelom i srpske nacionalnosti, a u užem rejonu logora su pronađene i masovne grobnice.

- Sve ovo je dokaz da svi oni koji se nisu "uklapali" u tadašnje zamišljene aršine koncepta podijeljene Bosne i Hercegovine, su lahko mogli i bili "stanovnici" jednog ovakvog stratišta, koje je bilo ograđeno bodljikavom žicom i minskim poljima. Sama slika, svjetski prepoznatljivog ulaza, sa ćiriličnim natpisom "LOGOR" je bez dileme ukazivala na činjenicu da oni koju uđu, odmah tu i ostave na ulazu sve svoje nade za dobar i pozitivan konačni ishod svog životnog puta. Tako je i bilo. Već 1991. godine, logor Manjača je formiran na vojnom poligonu radi pritvaranja stanovnika sa ratišta u susjednoj Republici Hrvatskoj, da bi nakon toga bio namijenjen zatvaranju logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz opština: Sanski Most, Ključ, Prijedor, Kotor Varoš, Doboj, Mrkonjić Grad, Šipovo, Banja Luka... Dokazane su i povezanosti ovog sa drugim koncentracionim logorima širom BiH, od Bijeljne i Batkovića, pa sve do prijedorskih logora- navodi se u saopćenju.

Na izričiti zahtjev preživjelih logoraša Manjače, iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, su poslali i zahtjev (molbu) Francuskoj ambasadi u Sarajevu za obezbjeđenje prisustva tadašnjeg ministra vanjskih poslova Republike Francuske Bernarda Kouchnera ovogodišnjem obilježavanju, koji je augusta 1992. godine posjetio logor Manjača i upoznao svijet o torturama koje se u njemu provode nad nedužnim građanima, te koji je vjerovatno i najzaslužniji za raspuštanje tog logora.

- Međutim, izvjestili su nas da više nemaju kontakte sa osobama koje nisu aktivni zvaničnici ili uposlenici institucija Francuske - saopćeno je iz tog saveza. 

Iz Saveza logoraša BIH također podsjećaju da su pred Sudom BiH, Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, Županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu te Okružnim sudom u Banjoj Luci za dokazane ratne zločine u logoru Manjača osuđeni  samo neki od glavnih zločinaca na oko 130 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.