open-navfaktor-logo
search
Zahtjev penzionera
Savez traži ublažavanje kriterija za vanredno usklađivanje penzija, jer je redovno dovedeno u pitanje
Savez udruženja penzionera FBiH, zbog neizvjesnog redovnog usklađivanja penzija u Federaciji u ovoj godini, 15. aprila usljed pada Bruto domaćeg proizvoda (BDP) je zatražilo izmjene člana 80. Zakona o PIO, kako bi se ublažili kriteriji za vanredno usklađivanje penzija.
01.02.2021. u 13:45
get url
text

Prema riječima Redže Mehića, predsjednika Saveza, do sada te izmjene nisu proslijeđene u parlamentarnu proceduru.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje nam je rečeno kako u ovom trenutku ne žele spekulisati o usklađivanju penzija.

Od augusta čekamo na izmjene člana 80. Zakona o PIO-u

- Još u augustu prošle godine mi iz Saveza smo "spakovali" naš prijedlog za izmjene člana 80. Zakona o PIO prema Zavodu PIO i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, ali još ništa nije urađeno. U junu smo imali nagovještaj i prijedlog premijera Novalića da je neizvjesno redovno usklađivanje penzija 15. aprila, pa da iniciramo izmjene člana 80. Zakona o PIO kako bi se ublažili kriteriji za vanredno usklađivanje - govori nam Mehić i dodaje:

- Ako se ide na osnovu rasta BDP u prošloj godini, on će biti vjerovatno negativan i dovodi se u pitanje onda redovno usklađivanje penzija. Doduše, ne mogu smanjiti penzije, ali nema onda ni redovnog usklađivanja, a što bi za nas bilo šokantno. Zato je vrlo bitan i ključan taj član 80. koji tretira vanredno usklađivanje penzija.

VEZANI TEKST - Mehić: Tražimo izmjene Zakona o PIO-u kako bismo spriječili smanjenje penzija

O usklađivanju penzija u ovoj godini smo razgovarali i sa Zijadom Krnjićem, direktorom Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Penzije neće biti smanjenje

- Što se tiče usklađivanja penzija koje propisuje člana 79. Zakona PIO, usklađivanje je na temelju podataka o porastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, a uzimaju se podaci iz prethodne godine. Jasno je da će ti pokazatelji primijenjeni u formuli koju Zakon propisuje dati negativan rezultat. No, Zakon ne predviđa mogućnost smanjenja penzija, te od toga ne treba strahovati. Penzije neće biti smanjene. Sada je već poznato da je i indeks potrošačkih cijena, dakle inflacija, u FBiH u 2020.g. u minusu za oko jedan posto, tako da nije tačna kvalifikacija da su cijene porasle, bar prema zvaničnim mjerenjima Federalnog zavoda za statistiku. O eventualnom usklađivanju će se odlučivati kasnije u okviru Vlade FBiH, a na koji način, nije ispravno da mi sada spekuliramo - rekao nam je Krnjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.