open-navfaktor-logo
search
Imenovani na mandat
Savjetnici u Vijeću ministara BiH mjesečno koštaju barem 120.000 KM
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, te devet ministara i deset zamjenika ministara imaju najmanje 60 savjetnika za koje se iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine izdvaja barem 120.000 KM mjesečno, što je više od 1,4 miliona KM godišnje.
11.04.2022. u 07:48
get url
text

Savjetnici su osobe koje predsjedavajući, ministri i zamjenici "dovode" nakon preuzimanja funkcije, i imenuju ih bez konkursa. Na toj su poziciji dok traje mandat, neki i kraće.

VEZANI TEKST - Tegeltija: Ministri iz RS-a neće podržati nijednu tačku dnevnog reda

Iako smo tražili, od ministarstava nismo dobili precizan iznos mjesečnih primanja savjetnika, izuzev od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Ministarstva su uglavnom odgovarala koliko iznosi koeficijent za obračun plaća savjetnika i kolika je osnovica za obračun plaća, što svako i sam može vidjeti ako otvori Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. No na to se mora dodati minuli rad od 0,5 posto za svaku godinu provedenu na radu, topli obrok, prijevoz i ostale naknade koje savjetnicima pripadaju.

Pri tome, na upit je odgovorilo sedam od devet ministarstava. U vremenu objave teksta pristigao je i odgovor Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dok još čekamo odgovor Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Upit smo poslali Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH 15. marta, koje je pitanja proslijedilo ministarstvima nekoliko dana kasnije.

Rijetki su imali odgovor i na pitanje za koju tačno oblast ih savjetnici savjetuju.

Prema odgovorima koje smo dobili, Tegeltija, koji neredovno saziva sjednice Vijeća ministara BiH sa stotine važnih tačaka na čekanju, ima šest savjetnika, odnosno savjetnika-šefa kabineta i pet "ostalih" savjetnika.

VEZANI TEKST - Zoran Tegeltija u službi entiteta umjesto države: Velika zainteresovanost dijaspore za RS

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša ima četiri, a njegov zamjenik Nezir Pivić jednog savjetnika. Savjetuju ih "za određene oblasti rada prema nalogu ministra, odnosno zamjenika ministra", i "u skladu s trenutnim potrebama Ministarstva".

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević ima šefa kabineta i dva savjetnika i to jednog za međunarodne odnose i saradnju i drugog za obrazovanje, nauku i kulturu. Njen zamjenik Siniša Ilić ima šefa kabineta i jednog savjetnika koji "savjetuje o pojedinim pitanjima i vrši druge poslove koje mu odredi zamjenik ministrice".

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda ima šefa kabineta i dva savjetnika, a njegov zamjenik Hazim Rančić ima jednog savjetnika više.

- Poslovi savjetnika propisani su Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva – odgovori je Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić ima tri savjetnika, zamjenik ministra za politiku i planove Mijo Krešić ima dva savjetnika, koliko ih ima i zamjenik ministra za upravljanje resursima Mirko Okolić. Za savjetnike, kako je odgovoreno, ne postoji specifična podjela poslova. Iz ovog ministarstva jedini su odgovorili da se mjesečno, uzimajući podatke od februara ove godine, za savjetnike izdvaja 19.949,25 KM.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine jedini su poimenice nabrojali svoje savjetnike. To je učinilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH. No s obzirom na to da nam te podatke nisu dostavili iz ostalih ministarstava, nećemo ih pomenuti.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić ima šefa kabineta i pet savjetnika, a zamjenik ministra Nedeljko Jović ima šefa kabineta i dva savjetnika.

VEZANI TEKST - Rezultati rada u 2021: Očekivali kandidatski status, obećali raditi maksimalno predano, ali...

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović ima šefa kabineta i tri savjetnika, a njegov zamjenik Nedžad Branković šefa kabineta i jednog savjetnika.

- Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji nisu predviđene oblasti za koje se savjetuju ministar i zamjenik – odgovorili su.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine odgovoreno nam je koliko je sitematizirano radnih mjesta savjetnika, pa tako ministar Miloš Lučić ima pravo na njih pet, i to šefa kabineta, jednog savjetnika za saradnju s vjerskim zajednicama i tri savjetnika bez navođenja oblasti. Njegov zamjenik Dževad Mahmutović ima pravo na šefa kabineta i jednog savjetnika.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ima šefa kabineta i još pet savjetnika, a njen zamjenik Josip Brkić ima šefa kabineta i jednog savjetnika.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, prema generalnoj ocjeni većeg broja parlamentaraca, u prošloj je godini nije imalo, blago rečeno, dobar učinak. Za ovu godinu još nisu usvojili program rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.