open-navfaktor-logo
search
Dok se čeka procedura
Saznajemo: Ko će potpisivati odluke umjesto Debevca, ko je u Sudu BiH odbio da ga zamijeni
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine danas je ekspresno uputio prijedlog VSTV-u, kojim se traži privremeno udaljenje od obavljanja funkcije, odnosno suspenzija uhapšenog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, a nakon što je Tužilaštvo zvanično obavijestilo VSTV da je protiv njega donesena naredba o provođenju istrage.
19.12.2023. u 18:58
get url
text

Gotovo odmah nakon hapšenja predsjednika Suda BiH u medijima su se pojavile spekulacije o tome ko bi ga mogao zamijeniti na toj funkciji do okončanja istrage ili eventualnog sudskog postupka ukoliko do njega dođe. 

Jedno od imena koje je spominjano je ime sudije Davorina Jukića, koji je ranije obnašao funkciju potpredsjednika Suda. Međutim prema saznanjima Faktora, sudija Jukić već oko godinu nije zamjenik predsjednika Suda, jer je, na vlastiti zahtjev, razriješen te dužnosti. 

Sud Bosne i Hercegovine, pa tako i VSTV, se tako našao u nezavidnom položaju jer trenutno ne postoji osoba ovlaštena za potpisivanje akata Suda, dok se ne donese odluka o eventualnoj suspenziji Debevca, odnosno izabere vršilac dužnosti.

Kako saznajemo, nakon prijedloga UDT-a odmah je formirana disciplinska komisija, koja ima zakonski rok od osam dana da donese odluku o suspenziji.

Nakon što taj dio posla bude završen, te VSTV eventualno donese odluku o suspenziji, tek tada se pokreće procedura za izbor vršioca dužnosti predsjednika Suda. 

U pojedinim medijima pojavile su se spekulacije kako niko od sudija Suda BiH ne želi da prihvati kandidaturu za vršioca dužnosti predsjednika Suda. Međutim po svemu sudeći je došlo do nesporazuma i da se ne radi, barem ne još, o izboru vršioca dužnosti.

Naime, kako nam je pojasnio dobro upućen izvor iz VSTV-a, danas je od sva tri Odjeljenja suda (Krivično, Parnično i Apelaciono) zatraženo da VSTV-u dostavi prijedlog ko bi od sudija mogao privremeno obnašati funkciju zamjenika predsjednika Suda.

Kako saznajemo, od sudija Krivičnog odjeljenja niko nije bio zainteresiran za to, te je njihov prijedlog bio da to bude neko iz Apelacionog odjeljenja, budući da se radi o višoj instanci, odnosno sudijama sa bogatim iskustvom. 

Ova situacija je prevaziđena na način da je odlučeno da će svi rukovodioci pojedinih odjeljenja privremeno potpisivati akte i biti odgovorni svako za rad svog odjeljenja.

Tek nakon što se okonča dio oko prijedloga za privremeno udaljenje predsjednika Suda, te ako odluka bude pozitivna, tek onda ide se u proceduru izbora vršioca dužnosti.

Sud tada nominira kandidate, zatim o tome odlučuje podvijeće unutar VSTV-a, koje to razmatra, a potom izlazi sa prijedlogom o kojem konačnu odluku donosi kompletno Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.