open-navfaktor-logo
search
Formirana nova većina
SBiH i NES izbačeni: Kako je "Trojka" našla rješenje za popunu Bradarinog spiska
Kadrovi Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza (NES) izbačeni su iz predloženog sastava nove Vlade FBiH, a "ubačen" je HDZ 1990.
27.04.2023. u 15:01
get url
text

VEZANI TEKST - Evo ko su novi kandidati za Vladu FBiH: Hoće li presuditi glas Arnela Isaka?

Izmjenama odluke o imenovanju Vlade FBiH koju je donijela Lidija Bradara (HDZ), predsjednica FBiH, a podržao Igor Stojanović (SDP), potpredsjednik FBiH, desilo se sedam promjena u odnosu na prvobitno predloženi sastav.

Tako je sada za ministra trgovine predložen Amir Hasičević iz Naše stranke umjesto Anela Kljake iz NES-a.

Za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložen je Kemal Hrnjić iz Naroda i pravde umjesto, također NES-ovog, Zuhada Porčića.

Za ministra energije, rudarstva i industrije predložen je Vedran Lakić (SDP) umjesto Adisa Bubala iz Stranke za BiH.

Lakić je prvobitno bio predložen za ministra obrazovanja i nauke, a sada se umjesto njega na toj poziciji našla SDP-ova Jasna Duraković.

Za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata sada je predložen Nedžad Lokmić iz SDP-a umjesto Hasana Handžića iz Stranke za BiH.

Prema izmijenjenoj odluci, za ministra unutrašnjih poslova ne ide Almin Hopovac (SDP), već je ta pozicija "data" Rami Isaku, ocu Arnela Isaka, zastupnika u Parlamentu FBiH koji je nedavno istupio iz NES-a. I Ramo Isak, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, najavio je da će istupiti iz Kluba zastupnika NES-a u ZDK, a iz stranke će istupiti ako, kako je tvrdio jučer, "NES povuče još jedan potez koji nije u skladu sa statutom".

VEZANI TEKST - Mreže gore zbog prijedloga da Sanja Vlaisavljević bude ministrica kulture FBiH, reagirali i neki od najvećih zagovornika koalicije "Trojke" i HDZ-a

Ustupak je učinjen HDZ-u 1990 kada je odlučeno da Nediljko Rimac iz ove stranke sada bude kandidat za ministra zdravstva umjesto HDZ-ovog Milenka Bevande.

Ostali prijedlozi nisu mijenjani. Nermin Nikšić, lider SDP-a, ostaje kandidat za premijera, za ministra finansija ostaje Toni Kraljević (HDZ), za ministra pravde Vedran Škobić (HDZ), za ministricu prometa i komunikacija Andrijana Katić (HDZ), za ministra raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar (SDP), za ministra rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), za ministricu okoliša i turizma Nasiha Pozder (Naša stranka), za ministra prostornog uređenja Željko Nedić (HDZ).

Ostaju i u javnosti osporavani kandidati Vojin Mijatović (SDP) za ministra razvoja, poduzetništva i obrta, i Sanja Vlaisavljević (HDZ) za ministricu kulture i sporta.

Nakon ovih promjena očito je da će novu parlamentarnu većinu u Parlamentu FBiH činiti "Trojka", HDZ i HDZ 1990, uz podršku Arnela Isaka. Nejasno je kako će se ponašati Pomak i kakav je status zastupnika Kenana Uzunovića, koji se tri dana ne javlja i ne oglašava, nakon što je NES saopćio da im je pristupio napustivši Bh. inicijativu-Kasumović Fuad, a Fuad Kasumović to negira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.