open-navfaktor-logo
search
Izmjene Ustava FBiH
SBiH i NES pozivaju SDA i DF te "Trojku" na odvojene sastanke u Parlamentu FBiH
Klubovi Narodnog evropskog saveza i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, nakon što su uputili urgenciju rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi od predsjednika Ustavne komisije Mladena Boškovića zatražili zakazivanje sjednice te komisije radi izvršavanja zaključka Parlamenta FBiH usvojenog 6. aprila 2023. godine, iniciraju i održavanje sastanaka u vezi sa ustavnim promjenama.
13.04.2023. u 17:20
get url
text

Na sastanak pozivaju odvojeno proširenu "Trojku" 18. aprila, a SDA i DF 19. aprila u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

VEZANI TEKST - NES-a i SBiH traže da Ustavna komisija postupi po zaključku Zastupničkog doma FBiH

- Kao što vam je poznato, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana 6. aprila usvojen je zaključak kojim je zadužena Ustavna komisija tog doma da u skladu sa propisanom nadležnošću u članu 57. Poslovnika Zastupničkog doma, u roku od 15 dana, razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i/ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav Federacije BiH od visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, a radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će oogućiti implementaciju izbornih rezultata kroz imenovanje Vlade FBiH u propisanim rokovima, kako u sadašnjem, tako i u svakom narednom sazivu Parlamenta Federacije BiH.

Budući da su klubovi zastupnika NES-a i SBiH bili predlagači usvojenog zaključka, smatramo potrebnim da organiziramo sastanak kako bi razmotrili i dogovorili daljnje aktivnosti radi njegovog provođenja, kao i utvrdili principe na osnovu kojih bi se temeljile izmjene i dopune ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH u Ustav Federacije Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi predlažemo termin za sastanak 19.april u 12 sati u zgradi Parlamenta FBiH - stoji u pozivu NES-a i SBiH.

Kako saznajemo, poziv za sastanak su uputili predsjednicima klubova SDP-a, NiP-a, Naše stranke, PDA i BH inicijative Fuad Kasumović, s tim da sastanak sa njima predlažu 18. aprila u 12 sati u zgradi Parlamenta FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.