open-navfaktor-logo
search
Šta čeka Tužilaštvo
SBiH: Militantna parada sile u Lukavici, poraz demokratske Evrope i svijeta
Provokativno i militantno obilježavanje neustavnog dana manjeg bh. entiteta koji se odvija danas u Lukavici pored Sarajeva govori ne samo o civilizacijskom i kulturnom porazu onih koji ga organizuju, nego o porazu Evrope i demokratskog svijeta.
09.01.2023. u 15:07
get url
text

Saopćili su ovo danas iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

- Zašto Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne djeluje i upotrijebi poluge koje mu stoje na raspolaganju kako bi provelo odluke pravosudnog sistema? Jasno je da opstrukcije redovno dolaze od strane politika koje su anticivilizacijske i antievropske i koje otvoreno pozivaju na secesiju. Međunarodna zajednica koja je predstavljena u Upravnom odboru OHR-a dužna je spriječiti i sankcionisati nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a orgijanje militantnog nacionalizma u srcu Evrope je zasigurno rušenje Dejtonskog sporazuma - navode u saopćenju.

Dodaju da "ako se sve stavi u kontekst rata u Ukrajini i prijetnji teritorijalnim širenjem Srbije na račun susjeda, onda svi imamo razlog za brigu".

- Istu demonstraciju sile smo vidjeli prilikom stavljanja u punu borbenu gotovost Vojske Srbije prošlog mjeseca kako bi odbranili pravo na barikade na Kosovu.

Postavlja se pitanje kako razvijati dobre međuetničke odnose u Bosni i Hercegovini, kao i dobrosusjedske odnose sa Srbijom dok se demonstrira neprimjerenom vojnom silom! Srbija zajedno sa Dodikom je srušila obje regionalne inicijative, Otvoreni Balkan i Berlinski proces. Ko će u tom ambijentu graditi odnose? To je nemoguće! - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.