open-navfaktor-logo
search
Politička trgovina u FBiH
SBiH nije dio većine, pa "Trojka" Gabelu mijenja Isakom: Odjednom fali Bošnjaka na čelu Zastupničkog doma
Klub zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine uputio je predsjedavajućoj ovog doma Mirjani Marinković - Lepić i Komisiji za izbor i imenovanje prijedlog za razrješenje dopredsjedavajuće Zastupničkog doma Edine Gabele iz Stranke za BiH a da na njeno mjesto bude imenovan Arnel Isak.
01.06.2023. u 16:42
get url
text

VEZANI TEKST - Parlament FBiH na "odmoru" otkako su uz Schmidtovu pomoć izabrali Vladu: Sjednica nema, imaju li "Trojka" i HDZ većinu?

U obrazloženju prijedloga stoji da, budući da se u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ne nalazi niko iz reda Bošnjaka "a vodeći se demokratskim načelima, predlažemo razrješenje sadašnje dopredsjedavajuće iz reda Ostalih na prvoj narednoj sjednici".

Kako Faktor nezvanično saznaje, pozicija u rukovodstvu Zastupničkog doma odavno je obećana Isaku, a sada je očito došlo vrijeme da se dato obećanje i realizuje.

Šef Kluba Stranke za BiH u Zastupničkom domu Admir Čavalić smatra da je Gabela pokazala kako treba da se vodi Federalni parlament i da "zaista ne vidim ni jedan razlog zašto bi se pokretala njena smjena".

- Vrlo vjerovatno je ovo rezultat određenih političkih trgovina. Bilo bi dobro da ne narušimo dignitet i kredibilitet rukovstva zbog činjenice da se u pozadini uveliko dešavaju političke trgovine.

Obrazloženje koje je navedeno za smjenu ne stoji jer su kolege predlagači upravo podržali gospođu Gabelu znajući da pripada redu Ostalih. Nije dobro ni narušavati gender strukturu rukovodstva Zastupničkog doma - kazao je za Faktor Čavalić.

Osim u Zastupničkom domu, uskoro bi se mogle desiti i promjene u rukovodstvu Doma naroda.

Naime, kako se priča u kuloarima, delegat Naroda i pravde Aljoša Čampara trebao bi postati dio rukovodsstva ovog doma umjesto Izena Hajdarevića.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.