open-navfaktor-logo
search
Mandati budu i prođu
SBiH o izboru Vukoje u Ustavni sud BiH: Bitno je biti na pravoj strani historije
AUTOR: Faktor
29.05.2024. u 11:02
get url
text
Predsjednik SBiH Semir Efendić
Predsjednik SBiH Semir Efendić
U ranim jutarnjim satima potvrđen je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Naglašavamo "potvrđen" jer mogućnosti izbora nije bilo, saopćili su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.
- Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nije mogao birati, kako to nalaže član VI Ustava Bosne i Hercegovine, već je to uradilo radno tijelo pod vrlo sumnjivim okolnostima. To nije dobro, naročito za federalnu demokratiju i budućnost Bosne i Hercegovine.
Zastupnici Kluba SBiH su aktivno učestvovali u sinoćnjim raspravama, i to prije svega kako bi pokazali proceduralne manjkavosti procesa izbora, ali svakako i apelovali na kolege iz većine da svojim glasom ne potvrđuju navedeno. Pritom su se naglašavale preporuke članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Denisa Bećirovića i Željka Komšića, kao i mišljenje pravnog eksperta, njegove ekselencije Damira Arnauta. Minimalan broj kolega je poslušao navedeno tako da je na kraju Vukoja potvrđen, a ne izabran, sa 51 glas za - istakli su iz SBiH.
Zastupnici SBiH Admir Čavalić, Safet Omerović, Edina Gabela i Haris Silajdžić su glasali protiv.
- Ovim je Klub SBiH ostao principijelan svemu što je javno zagovarao u posljednjih dvije godine. Kada smo bili dio većine, bili smo protiv liste sa jednim kandidatom, te smo također u opoziciji potvrdili navedeno. Mandati budu i prođu. Politika je varljiva. Država Bosna i Hercegovina treba da ostaje i naša je dužnost da je našim radom u parlamentu branimo i jačamo. Na kraju, iako nismo uspjeli zaustaviti neustavni proces izbora sudije, bitno je navesti da smo bili na pravoj strani historije - zaključili su u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.