open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
SBiH podnosi apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog smjene Vlade KS, Uk zvanično predao prijedlog za novu
Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila ostavku Nihada Uka i razriješila Vladu, među ostalim i dva ministra Stranke za Bosnu i Hercegovinu, ova stranka će uputiti apelaciju Ustavnom sudu Federacije, saznaje Faktor.
31.10.2023. u 15:03
get url
text

VEZANI TEKST - Uk podnio ostavku, počela rekonstrukcija Vlade KS

Smatraju kako rekonstrukcija Vlade nije usklađena sa Ustavom KS ni Poslovnikom o radu Skupštine. Apelaciju bi trebali podržati i klubovi SDA i DF-a.

Kako nam je kazao ministar Stranke za BiH Almir Bečarević, radi se o provjeri procedure i apelacija "nema nikakvih drugih namjera u smislu neke opstrukcije".

- Ovo je prvi slučaj da premijer bude u ostavci, a istovremeno i mandatar za sastav nove vlade. Ne znam u svijetu da postoji takav primjer, takva shizofrena situacija – govori Bečarević.

On ne isključuje ni mogućnost privatne tužbe, nakon što sačeka ishod apelacije, zato što, kako kaže, razlog smjene nisu nerad ili nefunkcionisanje Vlade, već su određeni ministri izbačeni "jer je neko to tako odlučio".

- Ne možete se igrati s nečijim imenima i prezimenima i blatiti ljude bez ikakvog razloga, a s druge strane imati rezultate koje niko nije osporio - govori Bečarević.

Dodaje da nova većina u Skupštini ima 21 ruku, a koliko će ona ubuduće funkcionisati "vidjet ćemo".

Nihad Uk, mandatar za sastav vlade, predao je danas predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinu Okeriću prijedlog novog saziva Vlade KS. Uk je podnio ostavku 9. oktobra, a 25. oktobra Skupština Kantona Sarajevo nakon višesatne rasprave usvojila je ostavku premijera Nihada Uka i razriješila Vladu.

Odluku o prihvatanju ostavke podržao je 21 zastupnik, dok ih je 12 bilo protiv. Suzdržan je bio jedan zastupnik.

Premijer i Vlada KS će obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti do dana potvrđivanja vlade u novom sazivu, a što se očekuje u narednih 20 dana.

U novoj vladi bit će zamijenjena četiri ministra. Na mjesto ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almira Bečarevića (SBiH) doći će Bojan Bošnjak iz Zenice (NS).

Na mjesto ministra finansija Emira Dedovića (SBiH) doći će Afan Kalamujić (Za nove generacije).

VEZANI TEKST - Rekonstrukcija Vlade KS sve bliža; Bečarević: Ostavku podnijeti neću, tržište pozicijama cvjeta, Schmidt gleda

Kantonalni odbor SDP-a potvrdio je da će kandidat za ministra zdravstva biti aktuelni direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS Enis Hasanović. On će na ovoj poziciji naslijediti također SDP-ovog Harisa Vranića, za kojeg su naveli "da se vraća profesionalnoj karijeri".

Na fotelju ministra nauke, visokog obrazovanja i mladih umjesto Pavla Krstića (NS) dolazi Adna Mesihović (Za nove generacije).

Novi-stari ministri su ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) koji je i predsjednik sarajevskog SDP-a, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Enda Pavić Pečenković (SDP), ministar kulture Kenan Magoda (SDP), ministar unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP), ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić (NS), ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP), ministar za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP) i ministar privrede Zlatko Mijatović (NiP).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.