open-navfaktor-logo
search
Izgubio svrhu
SBiH: Pokret za državu nema našu podršku, ograđujemo se od svih njihovih aktivnosti
Stranka za Bosnu i Hercegovinu se ograđuje od svih aktivnosti Pokreta za državu (PZD) jer Pokret kakav je zamišljen prilikom osnivanja već odavno ne postoji, saopćeno je danas iz te stranke.
16.01.2023. u 09:38
get url
text

- Zbog apsolutne dominacije jednog naroda u svim strukturama života bh. entiteta RS, prilikom uspostavljana PZD-a, ideja je bila da se sve državotvorne snage ujedine i djelimično poprave multietničku sliku u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Posebno su Bošnjaci povratnici ugroženi jer se negira njihov jezik, izvrgava ruglu njihova vjera, onemogućava zapošljavanje u entitetskim institucijama itd. 

Svaka tačka Sporazuma po kojem je formirana koalicija "Pokreta za državu" je prekršena i pogažena. Posebno je ponižavajuće biranje Srebrenke Golić za predsjednicu Vijeća Naroda u Skupštini RS-a iz reda bošnjačkog naroda, na prijedlog SNSD-a, a podržana od pojedinaca iz Pokreta za državu. Kao zahvalnicu za izbor na tu poziciju, Srebrenka je stajala u prvom redu na militantnoj paradi povodom neustavnog 9. januara zajedno sa negatorima genocida i rušiteljima Bosne i Hercegovine - ističu u saopćenju.

Dodaju da je Stranka za BiH na vrijeme prepoznala da je PZD izgubio svrhu i legitimitet.

- Zbog toga već odavno ne učestvujemo, niti ćemo učestvovati u njegovom daljem radu - navode iz Stranke za BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.