open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
SBiH predložio kandidate za ministre u Vladi Federacije BiH
Stranka za Bosnu i Hercegovinu održala je 17. redovnu sjednicu Predsjedništva na kojoj su razmatrana aktuelna politička pitanja.
28.03.2023. u 10:56
get url
text

Jedan od zaključaka je da bi potencijalno nametanje nove odluke visokog predstavnika u BiH prema kojoj bi uspostava vlasti u Federaciji BiH ovisila od skupština kantona neprihvatljiva za Stranku za BiH. Time bi se, smatraju, imenovanje Vlade FBiH prepustilo volji zastupnika određenih kantona, što dovodi pod upitnik smisao postojanja entitetskog nivoa vlasti.

- Kantoni su već predstavljeni u domovima naroda pa bi takva eventualna odluka još više zabetonirala etničku segregaciju koja je protivna evropskim vrijednostima. Dio zaključka je da je i sadašnji sistem dao preveliku moć domovima naroda, tj. kantonima, što je potrebno pojednostaviti kako bi se približili principima istinske demokratije - saopćeno je iz SBiH.

Imenovano je i Povjereništvo Stranke za BiH u Živinicama od 15 članova, a na čelu se nalazi Krivalić Elmir, nakon što stari saziv nije konsultovao Predsjedništvo SBiH oko ulaska u koalicione odnose sa drugim političkim subjektima.

Došlo je do promjene i u sastavu Predsjedništva Stranke gdje su novi članovi dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović i Nedžad Mahmutović.

Predloženi su kandidati za ministre u Vladi Federacije BiH.

Kandidat za ministra u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je Hasan Handžić, više puta nagrađivan kao pripadnik Armije BiH, dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i ratni vojni invalid.

Kandidat za ministra u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva je dr. sci. Adis Bubalo, dipl. maš. inž., dugi niz godina obavljao je rukovodeće poslove u JP Elektroprivreda BiH, d.d Sarajevo, Podružnica Hidroelektrane na Neretvi, Jablanica. U toku rada učestvovao je u mnogim  velikim projektima  rekonstrukcija i modernizacije postojećih  hidroelektrana. Na mašinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić angažovan je kao vanjski saradnik, saopćio je SBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.