open-navfaktor-logo
search
Na Dodikovu žalost
SBiH: Sven Alkalaj je stub bh. diplomatije, nije dozvolio Tegeltiji da se obrati VSUN-u i iznosi laži
Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozdravlja diplomatski uspjeh Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je, kako navode, postignut zahvaljujući predanom radu ambasadora BiH u UN-u i bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.
12.05.2022. u 10:12
get url
text

- Na ovom primjeru pokazuje se koliko je važno da Bosna i Hercegovina ima kompetentne i iskusne diplomate sa bezrezervnim patriotskim opredjeljenjem na svakoj diplomatskoj poziciji. Nažalost, već duži niz godina ovo nije pravilo nego rijetki izuzetak. Alkalaj je još jednom odbranio interese Bosne i Hercegovine ne dozvolivši predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji da govori u Vijeću sigurnosti UN-a, čime je spriječeno još jedno iznošenje laži i obmana o Bosni i Hercegovini na tako važnom mjestu - saopćili su iz SBiH.

Tegeltiju je, dodaju, u New York poslao njegov stranački šef Dodik, kojem zbog sankcija nije dozvoljeno ni da aplicira za američku vizu.

- Na Dodikovu žalost i Tegeltija je uzalud bio u New Yorku, jer ne razumije kako funkcioniše svijet visoke diplomatije pa su mu vrata UN-a bila zatvorena. Još jedan važan Dodikov cilj, pokušaj zaustavljanja obraćanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u VSUN-u, također nije urodio plodom. Schmidt je iznio činjenice koje otkrivaju destabilizirajuću Dodikovu politiku koja je u konačnici opasna i po sigurnost same Evrope - saopćili su iz SBiH i dodali:

- Za ovakav diplomatski fijasko seceionističke politike koju predvodi lider SNSD-a treba zahvaliti isključivo ambasadoru Alkalaju koji svojim potezima čuva dostojanstvo svakog čovjeka u Bosni u Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.