open-navfaktor-logo
search
Odluka OV-a
SBK jedini u FBiH nema grada: Kiseljak više ne želi da bude općina, odluka na federalnim vlastima
Općinsko vijeće Kiseljak je na prijedlog načelnika ove općine podržalo odluku o pokretanju postupka proglašenja općine Kiseljak gradom.
05.01.2024. u 18:41
get url
text

Obrazlažući ovu odluku, načelnik Mladen Mišurić Ramljak naglasio je kako je u pitanju politička odluka te da Kiseljak neće čekati druge općine koje imaju i više uvjeta za promjenu statusa iz općine u grad te je odlučio pokrenuti postupak kojim bi promijenili status iz općine u grad.

- Tu, prije svega, mislim na Travnik koji je sjedište Srednjobosanskog kantona, ali i neke općine poput Jajca koje imaju kulturne i historijske uvjete. Njihova je politička odluka da ne pokreću postupak, naša je da ga pokrenemo - kazao je načelnik Kiseljaka te istaknuo kako je Kiseljak po mnogo čemu poprimio obrise urbane gradske sredine, počevši od kulture življenja do bogatstva kulturnih i sportskih sadržaja te smatra kako uz druge preduvjete zaslužuje status grada.

Hoće li ga i dobiti, ovisi o podršci federalnih institucija vlasti, Vlade, a potom podrške u Parlamentu Federacije BiH. Kiseljak je druga općina u SBK koja je pokrenula postupak proglašenja gradom. Prije Kiseljaka učinio je to Novi Travnik s načelnikom Stjepanom Dujom na čelu. SBK jedini u Federaciji BiH nema nijednog grada.

Sve ove godine očekivalo se da taj status najprije dobije Travnik, ali preustrojen u zajednicu općina, objavio je portal Travnicki.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.