open-navfaktor-logo
search
Rata neće biti
Scanlan: Brčko je primjer mirnog suživota, ali mora biti i primjer prosperiteta
Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i supervizor za Brčko Michael Scanlan ponovo je naglasio da je Brčko distrikt uspješan primjer poslijeratnog pomirenja i mirnog suživota koji entiteti, prema odredbama Konačne odluke, imaju obavezu podržati.
04.12.2021. u 10:22
get url
text

Neće biti novog rata u Distriktu, ali ostaje pitanje: hoće li biti prosperiteta, upitao je Scanlan.

Vlasti Distrikta trebaju završiti nedavno započete reforme i preduzeti čvrste korake u borbi protiv korupcije i političkog pokroviteljstva ukoliko Brčko želi ostvariti svoj potencijal, osigurati prosperitetnu budućnost i, u konačnici, zadovoljiti uvjete potrebne za potpuno provođenje Konačne odluke Arbitražnog tribunala za Brčko, navedeno je u saopćenju OHR-a.

Jedinstveni administrativni status Distrikta omogućava mu da ubrza reforme i ostvari konkretne dobrobiti za cijelu zajednicu. To nije bio slučaj tokom proteklih deset godina, i uprkos nedavnom napretku, uključujući i pravovremeno usvajanje budžeta ove godine, konkretni rezultati se moraju postizati bržim tempom.

Supervizor je podsjetio "sve političke stranke da je dužnost svakog javnog službenika, uključujući i šefove odjeljenja, da rade za građane Brčkog, a ne za političke stranke". Što se samih stranaka tiče, njih će na dan izbora ocjenjivati na osnovu poboljšanja kvaliteta života u Distriktu, a ne na osnovu njihove retorike.

- Također je vrijeme da političke stranke prestanu da klasificiraju projekte kao aktivnosti koje su prilagođene ovoj ili onoj etničkoj grupi, u protivnom će izostati međunarodna financijska pomoć za ključne projekte u oblasti infrastrukture. Cjelokupna zajednica će ili zajednički postići uspjeh ili će zajednički doživjeti neuspjeh. To je građanima Distrikta jasno, a mora biti jasno i političkim strankama. Ako nema razvoja infrastrukture, ako nema zapošljavanja državnih službenika na osnovu kvalifikacija i profesionalnog iskustva, ako nema provođenja antikorupcijskih mjera – neće biti ni investitora, a ni otvaranja novih radnih mjesta - istakao je Scanlan, dodavši:

- Mladi Brčkog, bez obzira na njihovu nacionalnost, još uvijek odlaze. Vlasti i službenici u javnim institucijama tek trebaju da pokažu da će se stvari u Brčko Distriktu zaista mijenjati. Istovremeno, obaveza je svih građana, lokalnih medija i nevladinih organizacija da od svojih zvaničnika zahtijevaju vladavinu prava, da zahtijevaju pružanje usluga od njihovih organa javne uprave i da traže transparentnost budžeta, jer je Brčko Distrikt njihova zajednica, a prosperitet je njihovo pravo, ali na realizaciji ovih zahtjeva trebaju raditi svi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.