open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Schmidt bi nametanjem odluke Bošnjake sveo na nacionalnu manjinu kojom bi upravljali Zagreb i Beograd
Najavljena mogućnost nametanja novih amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika je potez koji bi u potpunosti obesmislio demokratiju i izbore, a bošnjački narod uveo u sistem aparthejda u kojem bi o njihovim sudbinama odlučivalo glasačko tijelo HDZ-a BiH, smatra Mirsad Zaimović, šef kluba zastupnika SDA u federalnom parlamentu.
26.03.2023. u 15:47
get url
text

- Jasno je da bi se najavljenim rješenjima pogodovalo isključivo HDZ-u BiH, stranci koja bi postala ustavna kategorija i koja vlast ne bi formirala sa onim bošnjačkim i probosanskim strankama koje imaju najveće povjerenje birača već bi imali luksuz da biraju one koji im ponude najviše ustupaka - smatra Zaimović.

Smatra da je evidentno da visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice bošnjačku većinu nastoje svesti na nivo nacionalne manjine.

- Uzimajući obzir amandmane nametnute u izbornoj noći i najavljeno novo nametanje, evidentno je da Visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice nastoje bošnjačku većinu u FBiH i državi BiH svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb - istakao je.

Dodaje da je protivljenje ovoj odluci na sve moguće načine obaveza svih bosanskohercegovačkih patriota


- Pristajanje na nametanje ovog modela ili šutnja samo zbog pozicija u vlasti predstavlja prvorazredni čin izdaje - zaključuje Zaimović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.