open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt: Dodik i Cvijanović će morati snositi posljedice svojih dijela
Visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se povodom današnje odluke Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koja je sankcionisala Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.
11.04.2022. u 16:35
get url
text

VEZANI TEKST - Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u skladu su sa činjenicom da oni nisu ispunili čak ni osnovne zahtjeve koje treba da ispuni odgovorna politika, te su rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava od strane gospodina Dodika i gospođe Cvijanović.

Visoki predstavnik zahvaljuje Ujedinjenom Kraljevstvu na opredijeljenosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

- Te sankcije se odnose na gospodina Dodika i gospođu Cvijanović, a ne na Republiku Srpsku i njen narod. Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu, za dobrobit ljudi u ovoj zemlji, uključujući i ljude u Republici Srpskoj. Umjesto toga, izabrali su da ugroze Dejtonski mirovni sporazum i Ustav. Morat će snositi posljedice svojih riječi i djela, a britanske sankcije su nastavak posljedica koje su počele u januaru, američkim sankcijama - rekao je Schmidt.

- O suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može se pregovarati, pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi. Pozivam sve političare da budu svjesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH - zaključio je visoki predstavnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.